joi, 19 februarie 2009

Seful politiei ONU din Kosovo, demis pentru "forta excesiva" folosita de jandarmii romani

Gloantele de cauciuc ale militarilor romani sunt socotite vinovate de uciderea, sambata, a doi albanezi

Seful politiei Natiunilor Unite din Kosovo, britanicul Stephen Curtis, a fost demis, ieri, de administratorul ONU al provinciei, ca urmare a incidentelor de sambata, cand jandarmii romani au intervenit contra unei manifestatii violente a albanezilor, soldata cu doi morti.

Potrivit Reuters, lui Curtis i s-a cerut de catre administratorul ONU, Joachim Rueckner, "sa paraseasca postul, cu efect imediat", deoarece el ar purta "responsabilitatea politica" pentru faptele tuturor celor 1.800 de jandarmi si politisti internationali aflati in subordinea lui. Or, desi ancheta asupra celor doi albanezi ucisi nu s-a incheiat, liderii locali albanezi i-au acuzat pe jandarmii romani de folosirea unei "forte excesive" contra manifestantilor.

O autopsie incheiata marti a demonstrat ca cei doi protestatari albanezi au fost ucisi de gloantele de cauciuc trase de dispozitivul de forte de ordine care a intervenit impotriva celor 4.000 de manifestanti. New York Times si International Herald Tribune pretind ca, pe baza unor inregistrari video
, se poate vedea clar ca victimele au fost ucise "in mod evident" de jandarmii romani. Potrivit acestor publicatii-surori (au acelasi editor), gloantele au fost trase dinspre contingentul de 97 de jandarmi romani care au intervenit sambata, administratia ONU efectuand acum o ancheta pentru a stabili deopotriva daca se pot gasi vinovati din randul jandarmilor si ai conducerii lor internationale. Purtatorul de cuvant
al Jandarmeriei romane a declarat pentru Mediafax ca institutia pe care o reprezinta nu va emite nici un fel de comunicate oficiale pana la finalizarea anchetei ONU. In schimb, presa internationala preia acuzatiile albanezilor care vorbesc de interventia excesiva a jandarmilor, punand in discutie nu atat prestatia lor, cat mai ales felul in care a fost coordonata interventia lor. De pilda, administratia ONU din provincie e acuzata ca nu recunoscuse, nici pana ieri, folosirea gloantelor de cauciuc si nu a raspuns oficial acuzatiilor albanezilor cum ca s-ar fi intervenit initial lent, apoi excesiv de violent, contra manifestantilor. Inclusiv premierul albanez al provinciei, Agim Ceku, a reluat aceleasi acuzatii ale altor lideri locali, potrivit carora jandarmii ar fi folosit "forta excesiva", albanezii refuzand sa comenteze asupra violentei protestatarilor, vinovati de ranirea (ce-i drept, superficiala) a doi jandarmi romani. Incidentele de sambata, generate de nemultumirile albanezilor fata de planul emisarului ONU, Martti Ahtisaari, privind viitorul provinciei, au fost calificate de presa locala drept cele mai violente din martie 2004 incoace. Atunci, in urma mai multor incaierari intre albanezi si sarbi, intre care s-a interpus politia ONU, au murit 19 oameni. Acum, nu au murit decat doi manifestanti si au fost raniti circa 70, dintre care unul se afla in coma. Ministrul de Interne al provinciei si-a dat demisia, recunoscandu-si "vinovatia morala" fata de moartea celor doi manifestanti, de 30 si 34 de ani, si asteptand ca ancheta ONU sa stabileasca si eventuala vinovatie a jandarmilor romani si a comandantilor lor.