joi, 19 februarie 2009

Cultura blocata la export

n pragul demararii unor noi proiecte, ICR cere modificarea legislatiei si face un apel

Dupa ce, in urma cu o luna, o organizatie non-guvernamentala (Fundatia "Proiect DCM") cerea coalizarea sectorului cultural independent pentru modificarea cadrului legislativ de desfasurare a proiectelor culturale, Institutul Cultural Roman (ICR) a facut, la randu-i, public un apel cu aceeasi miza: "Institutul Cultural Roman doreste o reconstruire a legislatiei privind finantarea proiectelor culturale romanesti in strainatate, in acord cu statutul Romaniei de membru al Uniunii Europene, si face un apel catre toate institutiile statului pentru crearea unui grup de lucru in acest sens."

Problemele semnalate de ICR sunt, in mare, imposibilitatea de a face plati in avans, restrictionarea colaborarilor si reglementarile privind achizitiile publice in strainatate.

"Partenerii straini nu inteleg sa se acomodeze legislatiei romanesti, argumentand ca pretentiile noastre sunt, in tara lor, prerogative ale fiscului. Adeseori, ei refuza colaborarea cu ICR in aceste conditii. Reglementarile privind cheltuielile de publicitate
si promovare au diminuat, si ele, sansele de sporire a vizibilitatii in strainatate", spun reprezentantii ICR, care se plang, de asemenea, ca, "in momentul de fata, ICR nu poate plati transportul international al participantilor din strainatate la actiunile cultural-stiintifice organizate in Romania", nu poate "stabili onorariile colaboratorilor sai prin negociere, cu incadrarea in limitele bugetului alocat", iar "operatiunile de promovare si publicitate (a evenimentelor ICR din strainatate, n. red.) (...) sunt, de facto, blocate pana la finalizarea cu succes a licitatiilor, care trebuie lansate din Romania. Intr-un calendar optimist, deblocarea acestor cheltuieli poate surveni cel mai devreme in luna mai a fiecarui an, (ceea ce) greveaza activitatea Institutelor Culturale din afara tarii".

Sapte tipuri de proiecte

Ieri, la o zi dupa lansarea acestui apel, ICR a organizat o conferinta de presa, in care a facut cunoscut modul in care programele initiate anul trecut vor fi dezvoltate in 2007. Astfel, conform lui Mircea Mihaies (foto), vicepresedinte al ICR, programul de traduceri a autorilor romani in strainatate va avea un buget de 900.000 RON si doua sesiuni de finantare (in prezent, cei mai solicitati scriitori autohtoni sunt Mircea Cartarescu, M. Blecher si N. Steinhardt), ICR intentionand sa fundeze, in tara, un Centru National al Cartii dupa model francez (maghiar etc.), care sa poata deveni, in timp
, un Institut National. De asemenea, Festivalul Filmului European, organizat pana acum de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti si Uniunea Cineastilor din Romania, este din 2007 un program permanent al ICR.

Institutul Cultural Romanare anul acesta in plan sapte tipuri de proiecte culturale de promovare a culturii romanesti in strainatate: "Artisti romani in lume", "Belles Roumanies" (proiect gazduit de Kulturafabrik Luxemburg), "Porti spre cultura", "Traditia Romaniei", "Romania in culori", "Fotografia" si "Proiecte de export-import".