joi, 19 februarie 2009

Armata SUA se umple de infractori

Numarul celor angajati de armata americana, desi au cazier, a crescut cu 65% anul trecut, ajungind de la 4.918 in 2003 la 8.129 in 2006, potrivit statisticii ministerului apararii.

SUA au acum, in total, in toate categoriile de forte armate (terestre, aeriene, marina, forte speciale), circa 125.000 persoane condamnate, la un moment sau altul al vietii lor, pentru o infractiune. Armata a adoptat o serie de masuri pentru a-si largi aria de recrutare, care se ingusteaza pe zi ce trece. A oferit bonusuri financiare tot mai mari pentru inrolarea in armata, a primit si soldati care au abandonat scoala sau au obtinut scoruri mici la testele de aptitudini si a „indulcit“ restrictiile privind greutatea si virsta candidatilor. De asemenea, a crescut numarul asa-numitelor „derogari morale“ ale recrutilor cu trecut mai putin curat, in special pentru cei care au savirsit infractiuni grave - atacuri, jafuri, hotii si accidente de circulatie soldate cu victime. Sint „iertate“ si infractiuni mai putin grave, precum indisciplina in trafic sau consum de droguri.

Tot mai multe exceptii

Anul trecut armata a inrolat 69.395 de voluntari - barbati si femei. In timp
ce soldatii cu trecut criminal reprezinta 11,7% dintre recrutii din 2006, acordarea acestor „certificate de buna purtare“ ridica semne de intrebare in rindul analistilor. Nu cumva se fac prea multe exceptii din dorinta de a avea suficienti oameni in timp de razboi? Armata ii exclude automat pe cei care comit anumite infractiuni - trafic de droguri, abuzuri sexuale, recruti cu mai multe abateri la activ -, in general este vorba de fapte pedepsite cu mai mult de un an de inchisoare.

Verificari

Subsecretarul de stat american responsabil cu politica de personal, Bill Carr, spune ca cei angajati cu un dosar de condamnat la activ sint verificati foarte bine in prealabil, privitor la natura crimei, cind a fost comisa, gradul de reabilitare, referinte din partea profesorilor, angajatorilor, antrenorilor si a preotilor din comunitatea respectiva. Daca sint sustinuti de comunitate, li se da o a doua sansa, a explicat oficialul. Mai putin de 3 din 10 tineri cu virste intre 17 si 24 de ani se califica pentru a intra in rindurile armatei. Asta inseamna ca au absolvit o scoala, au obtinut un scor minim la testele de aptitudini fizice si psihice, au trecut examenul medical si nu au probleme cu orientarea sexuala sau cu cazierul.

Marina americana a facut mai multe derogari de la regula decit fortele terestre - peste 20.000 in 2006 -, in primul rind pentru ca are o politica mai stricta in ce priveste consumul de droguri, condamnind inclusiv consumul de marijuana o singura data.