Michael D. Kirby,
Ambasador al SUA în R. Moldova
În această săptămână, oamenii din întreaga Europă celebrează cea de-a 50-a aniversare de la semnarea Tratatelor de la Roma. Europenii au un motiv solid pentru a sărbători - Uniunea Europeană este una dintre cele mai mari realizări ale istoriei, iar o jumătate de secol de pace în partea de vest a continentului este o realizare fără precedent.
Statele Unite au susţinut efortul nobil de integrare europeană
Chiar de la început, SUA au salutat integrarea europeană cu vorba, dar şi cu fapta. De la constituirea Comitetului de cooperare economică europeană şi a Comunităţii europene a cărbunelui şi oţelului, şi până la crearea monedei europene - euro - şi extinderea UE în Europa de Est, Statele Unite au susţinut efortul nobil de integrare europeană. Am făcut acest lucru, deoarece era şi în interesul nostru. Congresele şi Administraţiile SUA succesive s-au convins că integrarea va întări democraţia şi va promova creşterea economică în Europa, şi că aceste rezultate vor contribui la beneficiul SUA. Căci, Statele Unite şi Europa au aceleaşi valori şi responsabilităţi. Această convingere rămâne constantă şi astăzi. După cum a spus Preşedintele Bush în a doua sa adresare de inaugurare, „supravieţuirea libertăţii pe pământul nostru depinde de succesele libertăţilor pe alte meleaguri. Cea mai bună speranţă pentru pacea pe pământul nostru este extinderea libertăţii în întreaga lume”.
Uneori auzim opinii potrivit cărora ar trebui creată o Europă unică ce ar fi ca o contrabalanţă pentru Statele Unite. O astfel de viziune nu explică adecvat istoria relaţiilor noastre de două sute de ani şi este superficială, deoarece se opune americanilor, indiferent ce facem noi. Totodată, o asemenea atitudine confundă balanţa de forţe - accentul trebuie pus pe puterea noastră combinată, care să stea în spatele valorilor noastre comune - şi tratează greşit interesele SUA. Ceea ce ne îngrijorează pe noi nu e puterea Europei, ci slăbiciunea ei. America doreşte - America necesită, de fapt - o Europă puternică şi o Uniune Europeană puternică.
Planul Marshall pentru Europa
Susţinerea SUA acordată procesului de integrare europeană a fost de asemenea natură, încât la nici nouă luni după ce trupele noastre au oprit lupta în Europa, în cel de-al Doilea Război Mondial, senatorii americani William Fulbright şi Elbert Thomas, precum şi reprezentantul american Hale Boggs, au introdus în ambele camere ale Congresului SUA o rezoluţie care confirma susţinerea puternică a Congresului pentru integrarea europeană. Pentru această rezoluţie au votat, cu o majoritate covârşitoare, ambele camere, ea fiind susţinută şi de Secretarul de Stat, George C. Marshall.
Un an mai târziu, Marshall a promis, într-o adresare, că dacă europenii vor adopta un plan comun de redresare economică, SUA vor oferi Europei asistenţă financiară. Liderii Europei de Vest au răspuns prin crearea Organizaţiei europene pentru colaborare economică, care a fost primul pas în acest proces. Iar SUA şi-au onorat promisiunea prin Planul Marshall, cea de-a 60-a aniversare a căruia o vom celebra, de asemenea, anul acesta. Următorul pas important în acest proces l-a constituit crearea, în 1950, a Comunităţii europene pentru cărbune şi fier (ECSC), o iniţiativă a lui Robert Schuman, ministru de Externe francez, şi Jean Monnet, fondatorul UE. Congresul SUA a autorizat fonduri directe pentru ECSC.
Astfel, de la reuniunea din Messina, în 1955, când pentru prima dată a fost propusă crearea pieţei comune, până la semnarea tratatelor de la Roma, pe care o celebrăm în acest an, şi crearea Comunităţii Economice Europene, SUA şi-au exprimat susţinerea, iar când a fost nevoie, au oferit ajutor. Această susţinere nu a scăzut pe parcursul anilor. Din contra, noi am salutat ultimele două puncte de cotitură - crearea valutei europene şi lărgirea spre Est.
Apropierea de valorile europene va întări Moldova
Vorbind despre extinderea spre Est, acum, UE se află la pragul R. Moldova, extinzându-şi graniţele până la hotarul de Vest al acesteia. Dar relaţiile RM cu UE au început la puţin timp de la declararea Independenţei RM, cu un Acord de cooperare şi parteneriat semnat pe 28 noiembrie 1994. începând cu acelaşi an, UE a sponsorizat un număr de iniţiative importante cu RM, toate menite să susţină dezvoltarea republicii. Iar odată cu crearea Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, în octombrie 2005, UE şi-a oficializat relaţiile cu RM.
În februarie 2005, RM a semnat un Plan de Acţiuni cu EU. Este un document care creează fundament pentru o cooperare mai strânsă ca oricând dintre Moldova şi Europa. Este un ghid clar referitor la modul în care şi RM poate ajunge la standardele şi normele UE. În Planul de Acţiuni sunt obiective care nu sunt uşor de realizat, dar în perspectivă, dacă RM va munci mult ca să le realizeze, ea va deveni o democraţie mai puternică, cu o economie mai sănătoasă şi mai prosperă.
Tocmai de aceea, cea de-a 50-a aniversare a Uniunii Europene este o sărbătoare şi pentru moldoveni. Este în interesul vostru aşa cum este şi în interesul SUA. Efortul de apropiere de valorile europene - toleranţa, democraţia şi pieţe economice libere - va întări RM şi va face-o un loc mai bun de trai pentru cetăţenii ei. În această săptămână SUA transmit felicitările sale
Uniunii Europene. Este în interesul nostru ca Europa să fie puternică şi stabilă. Felicităm Europa şi chemăm partenerii ei să continue munca în comun pentru crearea unui continent european viguros.