Europenii au tolerat transferul ilegal de prizonieri.
Parlamentul European (PE) a aprobat ieri versiunea finala a raportului pe tema activitatilor CIA in Europa, in care constata ca guvernele si serviciile secrete ale statelor membre au tolerat si au ascuns transferurile ilegale ale suspectilor de terorism catre centre de detentie unde au fost torturati.
Printre tarile criticate in raportul europarlamentarilor se afla Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia si Romania, care a primit de altfel, anul trecut, vizita unei comisii a PE.
Raportul isi exprima ingrijorarea cu privire la zborurile CIA cu oprire in tara noastra, deplange lipsa unei investigatii complete din partea autoritatilor de la Bucuresti si nu exclude existenta unor centre de detentie secrete chiar pe teritoriul romanesc.
Acuze si putine efecte
Potrivit raportului, intocmit de parlamentarul Claudio Fava, in cei patru ani care au urmat atentatelor de la 11 septembrie 2001, spatiul aerian european a fost traversat de 1.245 de zboruri CIA.
Doar unele dintre acestea au fost folosite pentru transportarea ilegala a suspectilor de terorism, insa cele mai multe cazuri investigate de europarlamentari au presupus torturarea amintitilor suspecti, in timpul
interogatoriilor.
Aprobarea raportului nu are niciun fel de consecinte juridice. Una dintre recomandarile raportului se refera la impunerea unor sanctiuni diplomatice impotriva statelor europene acuzate ca au incalcat drepturile omului, scenariul este insa putin probabil.
In acelasi timp, textul
recomanda tuturor statelor europene adoptarea unor legi care sa monitorizeze si sa reglementeze activitatea serviciilor secrete din terte tari pe teritoriul lor national.
Raportul a fost adoptat cu o majoritate lejera, 382 de voturi pentru, 256 impotriva si 74 de abtineri, dar a creat o dezbatere aprinsa in parlamentul de la Strasbourg. In vreme ce grupul liberalilor-democrati din PE si-a aratat sustinerea pentru document si a precizat ca respinge "metodele unui razboi murdar impotriva terorismului", popularii europeni au fost mult mai retinuti.
Grupul PPE-DE a precizat ca a votat impotriva raportului din cauza lipsei de dovezi care sa sustina acuzatiile privind comiterea unor infractiuni de catre statele membre. La randul lor, socialistii europeni au cerut Consiliului UE sa investigheze daca statele membre au incalcat principiile Tratatului european prin cooperarea lor cu CIA.
ROMANIA
Critici pentru lipsa unei anchete complete
Raportul exprima ingrijorarea PE in privinta faptului ca autoritatile de la Bucuresti nu au putut controla activitatile americane de la baza militara de la Kogalniceanu. Ingrijorare este cuvantul folosit si in privinta celor 21 de opriri facute de aeronavele CIA pe aeroporturile din Romania.
Raportul nu poate exclude prezenta unor centre de detentie pe teritoriul tarii noastre si noteaza faptul ca autoritatile romanesti nu au efectuat o ancheta complexa.
Pozitiile europarlamentarilor romani in privinta raportului nu au coincis: eurodeputatii democrati au criticat datele inconsistente prezentate in raportul Fava social-democratii au atras atentia asupra relatiei dintre valorile de baza si securitate, iar liberalii au sustinut implementarea unei legislatii care sa prevada un control mai strict al parlamentului asupra serviciilor secrete.