Cazurile de malpraxis continua sa fie intalnite in spitalele din Romania. Pana in momentul de fata, majoritatea situatiilor de acest gen au fost musamalizate. Asa cum ZIUA arata intr-un articol publicat la sfarsitul anului trecut, nici un pacient nu a fost despagubit. Mai grave sunt insa cazurile de malpraxis soldate cu moartea pacientului, in urma carora cadrele medicale vinovate nu sunt pedepsite in nici un fel. Prezentam in continuare tocmai o asemenea situatie cutremuratoare.
O tanara in varsta de 14 ani a murit in anul 1994 din cauza unei erori medicale. Desi au trecut aproape 13 ani de atunci, medicul vinovat pentru decesul Ceciliei Nicolescu nu a fost pedepsit nici pana in ziua de azi. Fetita a fost dusa la Spitalul Cantacuzino de tatal ei, in seara zilei de 28 martie 1994, intrucat suferea de o hemoragie a unui ciclu menstrual prelungit. Cecilia a fost supusa unei interventii chirurgicale, mai exact un chiuretaj, realizata de doctorul Stefania Ciuca, in urma caruia a decedat. "Au macelarit-o ca pe un caine, fara anestezie, fara transfuzie, fara oxigen, fara EKG, fara medic
anestezist, pacineta facand un stop cardiac cu soc traumatic, intrand in coma in zece minute si nu s-a mai trezit deloc pana a murit. Intre orele 19-20, i-au mai facut al doilea chiuretaj, un simulacru, in prezenta anestezistului dr. Dan Gavrus, pe care dr. Stefania Ciuca l-a indus in eroare, spunandu-i ca este primul chiuretaj", sustin rudele tinerei decedate. Raportul Institutului National de Medicina Legala, semnat de zece medici specialisti, a stabilit fara doar si poate vinovatia si culpa medicala a dr. Ciuca: "In ceea ce priveste conduita adoptata de dr. Stefania Ciuca, efectuarea unui chiuretaj la o virgina cu stare generala alterata si anemie, ca urmare a sangerarii abundente din ultimele ore, fara anestezie si reechilibrarea volemica si hematologica prealabila este o greseala medicala. Din foaia de observatie, rezulta ca s-au efectuat doua chiuretaje, cel de-al doilea fiind un factor extrem de agravant, favorizand evolutia nefasta (...). Moartea numitei Cecilia Nicolescu s-a datorat anemiei acute posthemoragice, ca urmare a unei metroragii juvenile prelungite, necorespunzator tratata".
Rechizitoriu contrafacut
Desi au trecut aproape 13 ani de la moartea Ceciliei, pana in momentul de fata nimeni nu a fost tras la raspundere pentru ceea ce s-a intamplat. In tot acest timp
, rudele Ceciliei Nicolescu au asteptat in zadar pedepsirea Stefaniei Ciuca, fost medic de obstetrica ginecologie la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti. Pentru raspunderea penala fata de infractiunea de ucidere din culpa a intervenit, de cativa ani, prescriptia, gratie unor procurori din Parchetul General care au tinut cu anii dosarul penal in birourile lor, jucandu-se cu solutii gen scoaterea de sub urmarirea penala.
Familia Ceciliei i-a acuzat pe anchetatori ca au contrafacut un rechizitoriu prin care au trimis in judecata medici nevinovati, in locul doctorului Stefania Ciuca. Respectivii inculpati si-au obtinut insa in instanta achitarea. Adevaratul vinovat a scapat nepedepsit. Cei cinci procurori care au instrumentat dosarul penal 664/1998 sunt acuzati de rudele fetitei de partinire si complicitate cu dr. Stefania Ciuca, pentru tergiversarea intentionata a cazului precum si de fals in declaratii. De asemenea, acestea l-au mai acuzat pe procurorul Nelu Ogarca si pe colegul sau, Aurel Bulcu, de sustragerea unor acte doveditoare, care o incriminau pe dr. Ciuca.
Practic, in viziunea familiei tinerei decedate din cauza unor greseli medicale, procurorii care au anchetat moartea Ceciliei sunt vinovati de musamalizarea crimei comise de fostul medic de obstetrica ginecologie la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti, Stefania Ciuca.
Stres judiciar, atac cerebral
Familia Ceciliei Nicolescu a trecut printr-un adevarat calvar judiciar care a provocat in cele din urma o noua tragedie. Dupa zece ani in care a incercat din rasputeri sa obtina pedepsirea fostului medic Stefania Ciuca, tatal Ceciliei a murit in urma unui atac cerebral. Chiar in timp ce se indrepta spre Judecatoria Sectorului 2 unde cerea insistent audierea celei vinovate de moartea fiicei sale. Traian Nicolescu s-a prabusit pe trotuarul de langa Biserica Stavropoleos, cu o geanta cu acte in maini. A doua sa fiica, Gratiela Nicolescu, asteapta si astazi sa fie citata in instante, ca sa se prezinte la un proces pentru care tatal sau s-a batut, pe viata
si pe moarte, cu anumiti procurori deveniti "avocati" ai medicului vinovat de ucidere din culpa.
ZIUA a incercat sa stea de vorba si cu dr. Stefania Ciuca. Aceasta nu a putut insa fi contactata. Singurul lucru care se stie in momentul de fata despre Ciuca este ca s-a pensionat, in urma cu mai multi ani, bine mersi. Ca un medic chirurg cu constiinta nepatata si cu un cazier ramas curat datorita anumitor procurori din cadrul Parchetului General.