Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participat la lucrarile Conferintei “Politica Nationala de Sanatate: importanta si perspective”, in cadrul careia a fost discutat proiectul Politicii Nationale de Sanatate.
In discursul rostit, presedintele a apreciat drept foarte necesara si binevenita elaborarea Politicii Nationale de Sanatate, document care trebuie sa devina un mecanism de abordare sistemica a problemelor de sanatate si de conjugare a eforturilor intersectoriale pentru ameliorarea calitatii vietii si sanatatii populatiei pe parcursul intregii vieti, de la nastere pina la virsta inaintata.
Vladimir Voronin a mentionat ca Politica Nationala de Sanatate este un instrument pe termen lung, care va servi drept baza pentru elaborarea si adoptarea unor strategii si planuri de actiuni concrete, cu stabilirea unor prioritati si sarcini bine determinate pentru fiecare organ de resort, cu planificarea si identificarea resurselor financiare necesare. Seful statului a mai accentuat ca este important ca principiile acestei politici sa se regaseasca in Planul National de Dezvoltare a Republicii Moldova, aflat in proces de elaborare.
Presedintele a subliniat
insemnatatea atribuita de conducerea tarii sferei ocrotirii sanatatii, dovada a acestui fapt fiind reformele ambitioase realizate in ultimii ani in sistemul medical: reforma finantarii sistemului de sanatate prin introducerea Asigurarilor Obligatorii de Asistenta Medicala
, restructurarea si consolidarea serviciului de urgenta, a sectorului medicinii primare. Vladimir Voronin a remarcat faptul ca aceste reforme s-au soldat cu primele rezultate pozitive, apreciate de expertii nationali si internationali in domeniu, si, ce-i mai important, de oamenii simpli. A sporit accesul populatiei la servicii medicale, in special, al persoanelor din categoriile social vulnerabile. Persoanele asigurate dispun de dreptul garantat la un pachet unic de servicii medicale, care este in extindere continua, s-a imbunatatit gestionarea resurselor financiare in institutiile medico-sanitare publice, etc.
Presedintele a accentuat ca, in perioada anilor 2001-2007, volumul fondurilor destinate ocrotirii sanatatii a crescut de 4 ori, cheltuielile totale ale bugetului national public majorindu-se in aceasta perioada de 3,3 ori. Planificam ca si in urmatorii 2-3 ani ritmurile de finantare in acest sector sa fie in crestere, a spus seful statului, precizind ca aceste eforturi sint apreciate de catre autoritati drept investitii in dezvoltarea umana.
Presedintele si-a exprimat convingerea ca pentru obtinerea unei eficiente maxime a investitiilor in cauza, acestea nu trebuie sa se limiteze doar la sectorul medical propriu-zis. Efectul scontat se poate produce doar in conditiile in care se vor face investitii complexe in sanatate, bine focalizate si sustinute, luindu-se in considerare multitudinea de factori ce influenteaza sanatatea populatiei, inclusiv a celor ce nu tin de sistemul medical si de competenta personalului medical. Astfel, investitiile in educatie, infrastructura, protectia mediului, in locuinte etc., trebuie sa insoteasca investitiile in sectorul de sanatate, a afirmat Vladimir Voronin.
In opinia presedintelui, cresterea economica stabila este o conditie obligatorie pentru realizarea cu succes a politicilor sociale, ameliorarea situatiei din sistemul de sanatate si sporirea calitatii vietii. In acelasi timp
, o sanatate mai buna a populatiei va permite o dezvoltare durabila a economiei nationale.
Prin urmare, actiunile intreprinse in vederea consolidarii parametrilor de sanatate, trebuie sa fie multidimensionale si multisectoriale, fiind necesara o implicare coordonata a tuturor institutiilor si structurilor ce au impact asupra sanatatii publice.
Seful statului a mentionat ca se impune o alta viziune privind ocrotirea si ameliorarea sanatatii care ar presupune crearea celor mai bune conditii pentru sanatate, prin prevenirea si reducerea factorilor de imbolnavire. Astfel, centrul de greutate trebuie sa fie deplasat dinspre o politica de tratament
, de la o medicina “de reactie”, spre actiunile de prevenire si profilaxie.
Potrivit convingerii sefului statului, o atentie sporita trebuie acordata copiilor si adolescentilor. Crearea unui mediu social optim pentru educatia si dezvoltarea tinerei generatii prin scolarizarea obligatorie a tuturor copiilor in institutiile educationale, crearea unei retele de suport social si psihologic pentru tineri, perfectionarea si dezvoltarea centrelor de resurse pentru tineri sint obiective care urmeaza a fi realizate pentru asigurarea unei sanatati publice satisfacatoare, a declarat Vladimir Voronin.
In opinia presedintelui, o importanta deosebita urmeaza a fi acordata alimentatiei adecvate a copiilor de orice virsta. In context, seful statului a precizat ca a insistat asupra alimentatiei gratuite a copiilor din institutiile de invatamint prescolar, primar si secundar general. Vladimir Voronin si-a exprimat regretul, ca Republica Moldova, tara preponderent agrara, in rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se plaseaza printre statele in care unul din riscurile sporite ale sanatatii populatiei este cel privind consumul insuficient de fructe si legume. Consider ca trebuie sa organizam astfel lucrurile, incit fructele si legumele sa nu lipseasca din alimentatia nimanui, si, in primul rind, celei a copiilor, inclusiv pe perioada de iarna-primavara, a subliniat presedintele.
Politica Nationala de Sanatate trebuie sa contribuie la dezvoltarea unui sistem de sanatate care sa faca fata cerintelor tuturor indivizilor, indiferent de virsta, statut social si stare a sanatatii, a declarat Vladimir Voronin. Presedintele a evidentiat problema protectiei persoanelor cu dizabilitati. Abordarile mai vechi, intemeiate in mare masura pe mila si pe perceptia persoanelor cu dizabilitati ca fiind neajutorate, nu pot fi acceptate. In scopul integrarii sociale a persoanelor cu dizabilitati, sistemul de sanatate trebuie sa ofere un spectru larg de servicii de reabilitare si recuperare, adaptate la necesitatile speciale ale acestor persoane, a relevat presedintele.
Seful statului s-a mai referit la importanta perfectionarii serviciilor medicale de diagnosticare timpurie si corecta a maladiilor, in vederea prevenirii afectiunilor si factorilor care determina aparitia dizabilitatii.
Potrivit afirmatiilor presedintelui, o componenta esentiala a eforturilor de promovare a sanatatii este participarea cit mai larga a cetatenilor la luarea deciziilor pe teme privind sanatatea. Oamenilor trebuie sa li se ofere informatiile necesare pentru a face alegeri corecte privind propria sanatate. Anume din acest motiv, personal, am insistat asupra organizarii unor largi dezbateri privind proiectul Politicii Nationale de Sanatate, a spus Vladimir Voronin.
In alta ordine de idei, presedintele a accentuat ca accesul la serviciile de sanatate nu trebuie sa depinda de nivelul bunastarii si ca redistribuirea publica a serviciilor medicale nu trebuie sa se faca de la cei saraci catre cei mai bogati, dar invers. In acest sens, sectorul privat al medicinii poate juca un rol esential, prestind servicii de asistenta medicala cu plata celor mai bogati si eliberind resursele publice pentru cei cu venituri reduse si medii.
In contextul implementarii Politicii Nationale de Sanatate, seful statului a subliniat necesitatea luarii in calcul a programelor nationale aflate in proces de derulare care au un impact direct asupra sanatatii, mentionind in special Programul si Strategia de alimentare
cu apa si canalizare a localitatilor din Republica Moldova, Programul National de Gazificare.
Vladimir Voronin a remarcat importanta elaborarii si implementarii Politicii Nationale de Sanatate, subliniind ca ameliorarea si fortificarea sanatatii populatiei poate fi realizata doar prin intermediul unei colaborari intersectoriale bine planificate si a realizarii parteneriatului dintre stat, societatea civila, comunitate si fiecare cetatean.
In prezent, tara noastra dispune de resurse financiare limitate pentru atingerea obiectivelor expuse in Politica de Sanatate. De aceea se impune stabilirea foarte clara a actiunilor prioritare, care vor avea un impact major asupra sanatatii publice, a estimat Vladimir Voronin.
Presedintele a exprimat multumiri tuturor donatorilor si institutiilor financiare internationale care si-au adus aportul la imbunatatirea sanatatii publice din Republica Moldova si i-a indemnat sa sprijine si in continuare tara noastra deja in implementarea Politicii Nationale de Sanatate.