joi, 9 iulie 2009

Expoziţie de cristaluri de Boemia la Muzeul Naţional de Artă al României

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Sticlei şi Bijuteriei din Jablonec nad Nisou, Cehia, şi Centrul Ceh Bucureşti organizează expoziţia "Cristaluri de Boemia", al cărei vernisaj va avea loc joi, 11 septembrie, ora 18.00, în Sălile Kretzulescu ale MNAR.

Expoziţia cuprinde o selecţie de aproximativ 200 de piese, majoritatea provenind din patrimoniul Muzeului Sticlei şi Bijuteriei din Jablonec nad Nisou, căreia i se adaugă câteva piese dintr-o colecţie particulară, informează Muzeul Naţional de Artă al României.

Expoziţia prezintă un fenomen unic în lume, cristalurile de Boemia, a cărui exclusivitate se bazează pe echilibrul dintre producţia manuală şi cea tehnologică, dar şi pe procedeul artistic unic.

Din perspectiva producţiei, cristalurile de Boemia se caracterizează prin două aspecte fundamentale, calitatea sticlei şi matriţele metalice lucrate cu mare
precizie. Cristalul care îşi păstrează claritatea în prezenţa luminii era deja prelucrat în secolul al XIX-lea în zona muntoasă Jizera. Acesta putea fi prelucrat cu uşurinţă prin suflare, presare sau turnare în tipare de metal. Produsele erau tăiate manual şi, de regulă, doar re-tăiate după presare, ceea ce făcea ca preţul să scadă fără a afecta calitatea.

Inventivitatea metodelor dezvoltate în zona muntelui Jizera de ingineri, sticlari şi matriţeri, dar şi viziunea antreprenorilor şi investitorilor locali au făcut ca recipientele de parfum şi accesoriile de masă produse
în acest fel să fie din ce în ce mai prezente pe piaţa mondială, potrivit Newsin.

În prezent se disting două tipuri de cristaluri de Boemia, în funcţie de metoda de producţie: prin tăiere şi prin presare. În vreme ce primul tip reprezintă, practic, sticlă suflată, a cărei formă este obţinută cu ajutorul unei matriţe, fiind apoi şlefuită, al doilea tip se obţine prin presare în matriţe, cu ajutorul unor unelte speciale. În ambele cazuri, creativitatea designului şi experienţa sticlarului reprezintă o componentă esenţială a procesului de producţie, ceea ce face de fapt diferenţa dintre cristal şi sticla presată comună.

Piesele prezentate în cadrul expoziţiei "Cristaluri de Boemia" de la Muzeul Naţional de Artă al României sunt reprezentative pentru producţia de cristaluri de Boemia de la mijlocul secolului al XIX-lea şi până în contemporaneitate.