vineri, 24 iulie 2009

Cazul Nastase, prima proba de foc pentru noul Parlament

Parlamentul isi reia de luni activitatea la nivel de comisii, pentru a pregati activitatea legislativa din sesiunea februarie - iunie 2009, Camera Deputatilor avand programata si o sedinta a conducerii, in care se va discuta despre cererea Procurorului General in cazul Nastase.
Desi se astepta convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare in ultima saptamana din ianuarie, nu s-a mai luat o astfel de decizie deoarece bugetul pentru anul in curs, principalul subiect al intrunirii Parlamentului, nu a fost finalizat pana in acest moment. Astfel, incepand de luni vor avea loc sedinte de comisii, atat la Camera, cat si la Senat, precum si o intrunire a conducerii deputatilor, relateaza NewsIn.
Luni, de la ora 15.00, este reprogramata sedinta Biroului
Permanent al Camerei Deputatilor, dupa ce in cursul saptamanii trecute nu s-a intrunit cvorumul de lucru. Pe ordinea de zi a sedintei de joi se afla si o scrisoare transmisa de Procurorul General, Laura Codruta Kovesi. Potrivit viceliderului de grup al PNL, Eugen Nicolaescu, Procurorul General a trimis Camerei "o scrisoare de clarificare" careia i-a atasat o serie de documente
la dosarele lui Adrian Nastase.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, in 10 decembrie 2008, trimiterea inapoi la procurori a dosarelor "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara" pentru noi probe, pe motiv ca documentele pe baza carora s-a formulat raportul Comisiei juridice sunt nule. In raspuns, Procurorul general, Laura Kovesi, a cerut, pe 9 ianuarie, Camerei Deputatilor, avizul pentru inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2", potrivit unor surse judiciare.
In cadrul sedintei de luni a conducerii deputatilor va intra in dezbatere si bugetul acestei Camere.
Cat priveste activitatea in comisiile deputatilor, una dintre cele mai "incarcate" cu materiale de lucru se anunta a fi cea juridica. Astfel, potrivit informatiilor de pe siteul Camerei, primul
punct pe ordinea de zi, din cele 186, este un proiect din 2005, anume Legea Antinomenclatura. De asemenea, in dezbaterea Comisiei ar trebui sa intre si reexaminarea Legii privind statutul procurorilor si judecatorilor, Legea lustratiei fiscale, reexaminarea Legii privind declararea si controlul averii demnitarilor demnitarilor. Deputatii juristi trebuie sa transeze si o serie de proiecte a caror actualitate politica a fost depasita, desi la vremea respectiva au fost foarte disputate - modificarile in domeniul referendumului ori al sistemului electoral. Comisia juridica va lucra incepand de marti pana joi, in cursul diminetii.
In cursul zilei de luni, sunt programate sedinte ale comisiilor de sanatate si industrii. La Comisia de sanatate
, ordinea de zi include proiecte legate de regimul vanzarii spatiilor destinate cabinetelor medicale, in timp ce proiectele puse pe ordinea de zi a Comisiei de industrii sunt doar din 2007.
Pe 30 ianurie este programata sa aiba loc prima runda a dezbaterilor publice pentru revizuirea Constitutiei, dupa cum a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
Senatul va discuta legea privind infiintarea Companiei Energetice Nationale.

Si la Senat, comisiile permanente vor lucra in saptamana 26-30 ianuarie. Comisia juridica are programata, pentru 27 ianuarie, avizarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.128/2008 privind unele masuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de catre Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" S.A. a unor pachete de actiuni, adica Legea de infiintare a Companiei Energetice Nationale. Acest proiect ar urma sa primeasca raportul pe fond de la Comisia economica, industrii si servicii, fiind trecuta pe ordinea de zi a sedintelor din perioada 26-30 ianuarie.
In perioada 26-28 ianuarie va lucra si Comisia de agricultura, pentru a da trei avize, inclusiv pe Codul silvic. Comisia de aparare va analiza propunerea legislativa pentru completarea unui articol al Legii privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare de a vinde personalului propriu unele locuinte
de serviciu pe care acestea le au in administrare, precum si pe cea pentru modificarea Legii privind pregatirea populatiei pentru aparare. De asemenea, ordinea de zi include si "documentarea privind indicatorii bugetelor alocate institutiilor din sistemul apararii nationale si ordinii publice in anul 2009".
Comisia de munca lucreaza luni si are pe ordinea de zi analizarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 151/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant. Comisia pentru administratie publica lucreaza marti si miercuri si discuta inclusiv reexaminarea propunerii legislative privind regimul juridic al falezelor si plajelor Marii Negre.
Din 2 februarie incepe sesiunea parlamentara ordinara februarie - iunie 2009.