vineri, 27 martie 2009

Un licean din Romania, inamicul numarul unu al comunistilor de la Chisinau

Un licean roman din Brasov, Vlad Parau, care participa joi la manifestarile de la Chisinau cu ocazia a 90 de ani de la unirea cu Basarabia, a fost expulzat de fortele de ordine pe motiv ca nu isi declarase prezenta in Republica Moldova, transmite NewsIn.
Vlad Parau participa joi la manifestatiile din Chisinau care au marcat 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, organizate de grupul de initiativa Sfatul tarii. Liceanul roman, impreuna cu mai multi activisti ai organizatiei neguvernamentale Hyde Park, a fost retinut chiar in momentul in care erau intervievati telefonic de o ziarista de la Gazeta de Maramures.
Patru politisti imbracati in civil s-au apropiat, prezentandu-se ca fiind de la Serviciul de Migratie, si i-au cerut elevului roman actele de identitate. Pentru ca acesta nu le-a putut prezenta, a fost retinut si transportat la comisariatul de politiei din sectorul Buiucani de la Chisinau.
In dupa-amiaza aceleiasi zile, Parau a fost dus in fata unei instate care a decis expulzarea sa din Republica Moldova. Desi decizia putea fi atacata prin recurs in termen de zece zile, romanul a fost urcat cu forta intr-o masina a politiei si condus la frontiera.
Potrivit Hyde Park, el a primit interdictie de intrare in Republica Moldova pentru cinci ani.
Vlad Parau intrase in atentia autoritatilor si a fortelor de ordine inca din momentul trecerii frontierei cu Republica Moldova. El declarase marti intr-o conferinta de presa la Chisinau, ca sambata trecuta vamesii moldoveni de la punctul de trecere Sculeni i-au confiscat 450 de copii xerox ale revistei de autor Credinta Noastra pe care le avea asupra sa.
Revista tiparita din bani
proprii si donatii
Parau a spus ca a venit la Chisinau in vizita la rude, dar si pentru a participa la evenimentele desfasurate cu ocazia aniversarii Zilei Unirii. El avea in bagaje doua cutii cu copii xerox ale revistei, care continea informatii si opinii pe tema Unirii, precum si citate din Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri si Andrei Muresanu. Liceanul a spus ca a fost coborat din autocar pentru a da explicatii, iar un angajat al vamii, care a refuzat sa se legitimeze s-a aratat vizibil deranjat de continutul revistei si i-a spus ca nu poate sa ia cu el decat cateva exemplare, restul fiind confiscate.
Vlad Parau a declarat ca a protestat, spunand ca situatia lui nu tine de competenta sefului sector tranzactii economice, deoarece revista sa nu este un bun economic, are caracter informativ, iar pe fiecare pagina scria ca se distribuie gratuit. Atunci a fost rugat sa astepte pe hol, timp in care a auzit de dupa usa cum oficialul citea cuiva la telefon pasaje din continutul revistei. Dupa circa o ora si jumatate a fost predat altui angajat care, de asemenea, a refuzat sa se legitimeze.
Vlad Parau a putut pleca spre Chisinau numai dupa ce a semnat o declaratie cum ca nu are asupra sa documente de provenienta a marfii (revistei), dar ca le are la Brasov. Tanarul zicea ca editase revista pe bani proveniti din donatii, iar copiile au costat aproximativ 100 USD. El a cerut sa i se restituie exemplarele confiscate si anuntase ca va protesta pentru ca i-au fost incalcate drepturile si a fost umilit pentru ca si-a exprimat liber opiniile prin tiparirea revistei.
Asociatia Civica Internationala "Hyde Park" s-a angajat sa reprezinte interesele liceanului dupa intoarcerea acestuia in Romania. Alte doua ONG-uri, Institutul pentru Drepturile Omului si Transperency International au promis ca ii vor acorda sustinere in acest caz.
Expulxari si pentru cei care nu au drept de munca
Pe de alta parte, potrivit corespondentului NewsIn la Chisinau, angajatii Ministerului moldovean de interne si ai Biroului de Migratie si Azil efectueaza zilnic controale ale permiselor de munca pentru cetatenii straini, cei mai multi gasiti in neregula, amendati si chiar expulzati fiind romani.
Astfel, potrivit datelor Miniterului de Interne, in 24 martie, in municipiul Balti la intreprinderea cu capital strain Dra Draexlmaier automotive SRL, producator de componente electrice pentru vehicule, au fost identificati sapte cetateni romani angajati ilegal. Potrivit conducerii intreprinderii, cetatenii straini se aflau in Republica Moldova de la data de 14 martie 2008 si se ocupau cu scolarizarea personalului.
Ministerul de Interne moldovean a declarat ca "unul dintre romani nu numai ca activa ilegal, dar deja depasise termenul de sedere prevazut" de legislatia tarii. Prin decizia Judecatoriei Balti fiecare roman a fost amendat cu cate 600 de lei (36 euro).
Altor sapte cetateni romani, care activau la o intreprindere textila le-au fost intocmite procese-verbale pentru ca nu aveau autorizatie de incadrare in campul muncii.
Potrivit ministerului, in 1 martie 44 de cetateni romani erau in evidenta autoritatilor pentru munca ilegala pe teritoriul Republicii Moldova.