Opt tari membre NATO care se tem de degradarea relatiilor cu Rusia se opun includerii Ucrainei si Georgiei in Planul de Actiuni pentru aderarea la Alianta (MAP), au declarat surse diplomatice de la Bruxelles, citate de RIA Novosti.
"Pozitia tarilor care se opun acestei decizii (Germania, Franta, Spania, Italia, Portugalia, Olanda, Belgia si Luxemburg) este dictata de dorinta de a nu irita Moscova", a declarat o sursa pentru agentia rusa, citata de Newsin.
Potrivit diplomatului, care nu a dorit sa i se dezvaluie identitatea, pozitia acestor opt tari contravine celei a Statelor Unite, care fac presiuni in NATO pentru a obtine aderarea Ucrainei si Georgiei.
Ministrul georgian de externe David Bakradze a declarat in cursul unei vizite la sediul NATO de saptamana aceasta ca daca Georgia nu obtine statutul de tara candidata, Rusia va trage concluzia ca poate sa influenteze deciziile NATO.
Polonia, Romania, Estonia, Letonia, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Cehia si Canada sunt favorabile acordarii statutului de tari candidate la aderare celor doua foste republici sovietice.
Deciziile NATO sunt adoptate exclusiv prin consensul tarilor membre. Secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, reamintise anterior ca nicio decizie nu este luata si ca discutiile vor continua la summitul de la Bucuresti din 2-4 aprilie.
La jumatatea lunii ianuarie, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, premierul Iulia Timosenko si presedintele Radei Supreme Arseni Iateniuk au depus o cerere de aderare a Ucrainei la MAP, sperand sa primeasca un raspuns pozitiv la summitul de la Bucuresti.
Rusia nu este de acord cu aspiratiile Georgiei si Ucrainei, considerand ca NATO doreste sa acapareze tari din sfera sa de influenta si se apropie prea mult de granitele sale.