urneul preşedintelui amerin în Europa, cu ocazia summitului NATO de la Bucureşti din aprilie (când are programate vizite şi în Ucraina, înainte de summit, şi Croaţia, după întâlnirea din România), s-a prelungit cu încă o oprire, în Rusia, în staţiunea Soci, la invitaţia expresă a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Invitaţia lui Putin, făcută în cursul unei convorbiri telefonice cu Bush, la data de 7 martie, ca şi răspunsul extrem de prompt al Administraţiei americane (având în vedere că vizitele prezidenţiale se stabilesc cu multe luni înainte) au luat prin surprindere lumea politică, notează cotidianul Washington Post.
Vizita se va concentra, potrivit spuselor lui Bush, asupra chestiunii scutului antirachetă. „Sunt optimist că putem ajunge la o înţelegere cu privire la mai multe chestiuni foarte importante. Cred că mulţi oameni din Europa vor răsufla uşuraţi dacă am putea ajunge la un acord cu privire la apărarea antirachetă”, a spus liderul amerin jurnaliştilor strânşi la Casa Albă.
Ultima şansă
Vizita lui Robert Gates şi a Condoleezzei Rice la Moscova, cu câteva săptămâni în urmă, lificată de ambele părţi drept „constructivă”, a servit „pavării” drumului lui Bush, care are la 6 aprilie ultima şansă de a ajunge la o înţelegere cu Putin înainte ca succesorul acestuia, Dmitri Medvedev, să se instaleze la Kremlin. Rice şi Gates i-au transmis atunci lui Putin o scrisoare în care Bush se oferea să-i liniştească temerile, oferindu-i posibilitatea de a monitoriza sistemul antirachetă şi promiţând să nu îl activeze decât dacă există o ameninţare reală din partea Iranului sau a unei alte naţiuni. În ambele ţări se lucrează intens şi la înţelegerea privind cooperarea nucleară în scopuri civile, un document
care ar putea să nu fie gata pentru evenimentul de la Soci.
Vizita lui Bush ar putea avea efect şi detensionarea summitului de la Bucureşti, scoţând de pe agendă subiectul apărării antirachetă, pe care Putin dă semnale că şi l-ar dori discutat între patru ochi, şi pe teritoriul său. Rămâne însă subiectul spinos al extinderii, NATO fiind în poziţia de a invita – sau nu, trei noi membri, Croaţia, Albania şi Macedonia. Bush ar dori să invite Ucraina şi Georgia să adere la Planul de Acţiune, iniţiativă care a declanşat deja la Moscova o retorică extrem de critică. Liderul american va vizita Ucraina înainte de summit, pentru a-şi exprima „sprijinul pentru aspiraţiile ucrainenilor de a-şi vedea ţara ocupând locul pe care îl merită în Europa şi în cadrul instituţiilor transatlantice”. În ceea ce priveşte aderarea celor trei ţări, nu există deocamdată nici un indiciu privind invitarea lor în bloc.
Bush are programată o vizită în Croaţia după summit, însă aceasta poate fi fie de felicitare, fie de consolare (cum s-a întâmplat în 1997 în cazul României, care a fost vizitată de Bill Clinton). Nici în cazul Ucrainei şi Georgiei nu este limpede ce se va întâmpla la Bucureşti, având în vedere că Franţa şi Germania continuă să se opună planurilor lui Bush, de teama izbucnirii unui conflict deschis cu Rusia, principalul furnizor de hidrocarburi în Europa