vineri, 27 martie 2009

Jaap de Hoop Scheffer ii cere lui Putin sa renunte la discursul antioccidental la summitul NATO

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, l-a avertizat pe presedintele rus Vladimir Putin ca summitul NATO de la Bucuresti din perioada 2-4 aprilie nu trebuie sa fie o ocazie pentru o noua desfasurare a "retoricii neconstructive" la adresa Occidentului, se relateaza Financial Times in editia sa de vineri. Marul discordiei la Consiliul NATO-Rusia se anunta a fi includerea Georgiei si Ucrainei in Planul de actiuni pentru aderare (MAP), masura care este departe de a fi pe placul Kremlinului. Sperantele lui Hoop Scheffer se indreapta insa spre Dmitri Medvedev, succesorul lui Putin, al carui mandat ar putea marca o ameliorare a relatiilor dintre Rusia si Occident.
Tensiunile dintre NATO si Rusia sunt la cote ridicate, din cauza insistentei Statelor Unite ca Ucraina si Georgia sa fie incluse in Planul de actiuni pentru aderare (MAP), pasul decisiv catre aderarea la NATO, aminteste "Financial Times". Cu toate ca de Hoop Scheffer a marturisit ca asteapta cu nerabdare discutii sincere intre Putin si liderii din NATO la Consiliul NATO-Rusia, el spera ca acestea sa fie si constructive. "Volumul muzicii de care vom avea parte saptamana viitoare va depinde in mare masura de tonul lui Putin in Consiliul NATO-Rusia", a subliniat
el. "Nu stiu cum va fi tonul", a adaugat insa secretarul general, care si-a exprimat speranta ca Putin - care va participa in premiera la un summit NATO - nu va profita de ocazie pentru a face o noua amenintare la adresa Occidentului. "Haideti sa incercam sa evitam retorica neconstructiva, gen "vom indrepta rachetele asupra natiunilor A, B, C. Nu numai ca nu este de nici un ajutor, dar ma duce cu gandul la un timp in care exista un Zid al Berlinului, o Cortina de Fier. Deci, haideti sa ne abtinem", a declarat de Hoop Scheffer.
Occidentul isi pune sperantele in Medvedev
Pe de alta parte, a aratat Hoop Scheffer, summitul de la Bucuresti ar putea marca un moment semnificativ in relatiile dintre NATO si Rusia. Cu toate ca Putin va fi la Bucuresti, alegerea protejatului sau, Dmitr Medvedev, in functia de presedinte face multe state europene sa spere ca relatiile dintre Moscova si Occident se vor ameliora. Potrivit secretarului general al NATO, exista deja si o serie de semne in acest sens. Recent, a aratat el, "s-au inregistrat rezultate pozitive, ce dau speranta", in urma discutiilor SUA-Rusia pe tema planului american al scutului antiracheta in Europa. Insa, insistenta lui George W. Bush legata de includerea Ucrainei si Georgiei in MAP lasa sa planeze in continuare incertitudinea in ceea ce priveste rezultatele intalnirii. Secretarul general a spus ca nu este surprins de insistentele Washingtonului privitoare la Ucraina si Georgia. "Il stiu bine pe presedintele Bush si stiu ca este angajat in a da cator mai multe natiuni posibil dreptul de a se bucura de ceea ce el si eu consideram a fi valori umane de baza", a explicat secretarul general. Totusi, a recunoscut el, nu este clar daca Statele Unite vor reusi sa convinga membrii NATO precum Germania ca oferirea MAP celor doua foste republici sovietice va fi ceva acceptabil pentru Medvedev. "Acest lucru va fi discutat de aliati saptamana viitoare", a precizat el.