joi, 18 decembrie 2008
Brokerii vad din nou pe piata bani din strainatate
Bursa a inregistrat de altfel o crestere generalizata, pe o lichiditate cu 50% mai ridicata decat in sedinta precedenta.
Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat ieri 3,6%, ajungand odata cu aceasta apreciere la un avans de 50% in ultima luna. Pretul actiunilor a trecut de pragul de 0,09 lei/actiune si au inchis in apropierea maximului de 0,0929 lei/actiune. Si de aceasta data, aprecierea de pret a fost insotita de o crestere a lichiditatii, tranzactiile cu actiunile Petromidia insumand 4,5 mil. lei (1,3 mil. euro). Chiar daca unii dintre brokeri si analisti considera ca Petromidia nu va reusi sa treaca pe profit la jumatatea anului, parerea ca asteptarile pozitive ale investitorilor privind rezultatele au impulsionat pretul este aproape unanime pe piata.
Titlurile Petrom s-au aflat printre castigatoarele zilei, cu un plus de 2% la nivelul pretului de inchidere. Cursul a trecut de pragul de 0,56 lei/actiune, dar pana la inchidere a dat inapoi, terminand sedinta la un pret de 0,555 lei/actiune. Cresterile recente ale actiunilor au la baza, spun brokerii, asteptarile pietei ca Petrom sa raporteze rezultate foarte bune la sase luni, in conditiile in care multe din companiile petroliere mari din lume au prezentat deja rezultate peste previziunile initiale. "Petrom mai are loc de crescut, daca confirma cu rezultatele pe care le va raporta", considera Adrian Manaila, directorul de la Eldainvest.
Actiunile companiei hoteliere Intercontinental au inregistrat ieri o corectie de aproape 4%, dupa ce titlurile inregistrasera in ultima saptamana o crestere substantiala. Pe fondul unor achizitii mai mari, actiunile Intercontinental acumulasera o crestere de 27,5% inainte de scaderea de ieri. La inchidere, actiunile au fost cotate la un pret de 0,125 lei/actiune, acesta fiind si minimul zilnic. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri a fost de 0,15 milioane de lei (circa 43.000 de euro). Actiunile Intercontinental mai inregistrasera o crestere puternica si la inceputul anului, dupa care au intrat pe o tendinta de scadere prelungita pana in aceasta
Rompetrol si-a facut companie de GPL
Conflictul dintre Prunea si conducerea Bursei, la tribunal
Seful Broker a transmis ieri o contestatie atat presedintelui, cat si directorului general al Bursei, in care apreciaza ca fiind un "abuz in serviciu" votul membrilor Comitetului de conducere al Bursei.
Dividendele vor fi platite si in timpul anului
Noul Cod fiscal stabileste posibilitatea platii impozitului pe profit anticipat doar pentru institutiile bancare, pornind de la rezultatele exercitiului financiar precedent, regularizarea urmand sa fie realizata in aprilie a urmatorului an. Aceasta prevedere va fi extinsa din 2008 si la societatile comerciale.
Un fost sef de la Dacia Felix "planeaza" deasupra Ardaf Cluj
Conform lui Mandler, Masterfield a depus o scrisoare de intentie la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru a participa la majorarea de capital necesara pentru redresarea companiei, in cadrul procedurii de administrare speciala.
Remar Pascani ia un credit de 4,2 mil. euro pentru investitii
Printre investitiile pe care compania le vizeaza se numara achizitia unor aparate de sudura si a unei masini de debitat cu plasma, dar si a unor autovehicule utilitare. De asemenea, actionarii Remar au aprobat participarea companiei la infiintarea unei societati noi, Remar Transport Marfa, la care va fi unic actionar.
Romportmet a castigat 3,6 mil. euro in primul semestru
Operatorul portuar Romportmet Galati a realizat in primul semestru al acestui an un profit net de circa 3,6 milioane de euro (13 mil. lei), in scadere cu 23% comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform raportului de audit transmis catre RASDAQ.
In primele sase luni din 2005, Romportmet realizase un profit net de 4,7 milioane de euro (17,2 mil. lei).
Rezultatul companiei a fost afectat mai ales de activitatea mai slaba din primele trei luni ale anului, cand profitul a scazut cu 41% fata de primul trimestru al lui 2005.
Datoriile neplatite de CFR au tras in jos profitul Apcarom la sase luni
Compania a reusit sa treaca pe profit in trimestrul al doilea, dupa ce la finalul lunii martie inregistra o pierdere de 1,48 milioane de lei (0,4 milioane de euro).
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Bond. Cu randament bond
Investitorii in cautare de oportunitati au posibilitatea in aceasta perioada in care piata de capital este in scadere, iar depozitele bancare sunt sub semnul incertitudinii avand in vedere situatia globala a bancilor, sa cumpere la randamente de peste 20% obligatiuni ale unor institutii financiare internationale.
Tranzactii cu 1,7% din Albalact pe RASDAQ
Raiffeisen Asset Management administreaza fonduri de 40 mil. euro
Cobalcescu investeste 2 mil. euro in Comat Auto
Navrom cere 17,2 mil. lei de la actionari
Entuziasm de nestavilit pe Bursa: toata piata creste
Titlurile societatii petroliere Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au urcat in ultima sedinta cu peste 5% pe valori ale tranzactiior in crestere. Actiunea vine dupa o perioada in care cotatia s-a mentinut in jurul valorii de 0,09 lei/actiune.
Societe Generale negociaza intrarea la Adeplast
In prezent, consumul din Romania de mortare pentru tencuieli este de aproximativ 13 kg/locuitor/an, potrivit reprezentantilor Multistar Prod. Principalii concurenti ai companiei sunt diviziile locale ale companiilor Henkel (Germania) si Baumit (Austria).
Jumatate din Minmetal, transferata ieri pe RASDAQ
Cumparatorul pachetului vandut la un pret mai mic a fost societatea Omega Capital SRL, care a fost raportata pe RASDAQ ca persoana afiliata actionarului semnificativ.
Reprezentantii Metanef nu au fost disponibili ieri pentru comentarii.
Metanef isi redusese pe parcursul anului trecut participatia detinuta la Minmetal de la 74,15% pana la 51,74%. Cumparatorul principal a fost societatea italiana Energy Coal, care si-a consolidat detinerea la circa 22,4%, potrivit ultimelor raportari. Un alt actionar important al Minmetal este SIF Transilvania, care detine 21,4% din actiuni.
Metanef este unul dintre cei mai mari comercianti cu produse metalice din Romania, fiind controlat de omul de afaceri Stefan Marginean, acesta fiind si directorul general al Minmetal.
Minmetal a obtinut rezultate in scadere in ultimii doi ani, in primul trimestru din 2007, societatea trecand pe pierdere, in suma de aproape 0,9 milioane de lei (0,26 milioane de euro) fata de un profit net de 0,4 milioane de lei in perioada similara a anului trecut. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 45% pana la 3,8 milioane de lei (1,1 milioane de euro).
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Dupa ce ca nu erau cumparatori, acum nici vanzatori nu ai sunt
"Sedinta de ieri a fost destul de slaba, daca nu cea mai slaba din ultima perioada avand in vedere lichiditatea atinsa ieri. Este posibil sa ne aflam aproape de sfarsitul acestor scaderi si sa vedem o usoara crestere, insa nu trebuie sa ne asteptam la o intoarcere brusca si o inversare de trend", spune Octavian Dragolea, broker IFB Finwest. Astfel, indicele general al pietei, BET-C, a scazut ieri cu 0,6%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a pierdut la randul sau 0,9%.
Societatile de investitii financiare au facut inca o sedinta imprevizibila, cursurile acestora crescand si scazand de mai multe ori pe parcursul zilei. Astfel, indicele de ansamblu al SIF-urilor, BET-FI, se afla cu o jumatate de ora inainte de inchiderea sedintei in crestere cu circa 0,4%, dupa care a urmat o scadere a indicelui pana la nivelul de marti. Ultima tranzactie din piata a adus insa o apreciere de aproape 0,6% pentru BET-FI.
"Evolutia SIF-urilor a fost una normala ieri, in conditiile in care daca pana acum nu am prea avut cumparatori in piata, in momentul de fata nu mai sunt nici vanzatori multi. Practic cei care vand o fac doar daca au nevoie de lichiditati sau daca sunt de parere ca ar putea rascumpara actiunile mai jos, desi nu cred ca acest lucru va fi posibil", spune Dragolea.
Cea mai mare crestere din piata a fost atinsa ieri de titlurile Siretul Pascani (SRT), de 10,3%, desi lichiditatea a fost una scazuta. Aprecieri considerabile au mai fost inregistrate ieri si de titlurile Policolor (PCL), Mecanica Ceahlau (MECF) si Teraplast (TRP), cu variatii cuprinse intre 4,84% (pentru TRP) si circa 9% (pentru PCL). De asemenea, cea mai importanta apreciere a fost inregistrata de titlurile Prodplast (PPL), acestea avansand cu 3,1%, pe un rulaj destul de ridicat pentru sedinta trecuta, de 170.000 de euro (600.000 de lei).
"Situatia politica din Rusia este destul de complicata, lucru care ar putea reorienta investitorii spre alte piete emergente. In momentul de fata riscurile de la noi sunt mult mai scazute fata de cele din Rusia", crede Dragolea.
In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au pierdut ieri 2,3%, actiunile trasportatorului de energie electrica Transelectrica (TEL) au scazut cu 2,3%, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au crescut cu 1,6%. Bursa a inregistrat din nou o lichiditate foarte scazuta, de circa 3 mil. euro (10,8 mil. lei). Lucrurile nu au stat mai bine nici pe piata RASDAQ, tranzactiile din piata ridicandu-se la circa 0,4 mil. euro (1,5 mil. lei), fiind in tonul ultimelor sedinte.
Cea mai mare tranzactie din piata s-a ridicat la jumatate din cea realizata in sedinta de marti. Astfel, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au atins un rulaj de 0,5 mil. euro (1,7 mil. lei), urmat indeaproape de lichiditatea inregistrata de titlurile Petrom (SNP), de 0,4 milioane de euro (1,5 milioane de lei).
Nici comisioanele mici nu mai aduc investitorii in fonduri
Sub presiunea corectiilor bursiere, administratorii de fonduri au redus vizibil comisioanele de administrare in incercarea de a conserva castigurile investitorilor intrate pe o continua panta descendenta. In ultimul an, castigurile investitorilor au fost drastic lovite de corectii, astfel ca reducerea costurilor vine ca o masura de amortizare a pierderilor.
"In contextul corectiilor agresive ale Bursei din acest an, am considerat ca reducerea comisioanelor de administrare pana la sfarsitul anului va veni in sprijinul investitorilor ale caror plasamente au pierdut din valoare. Nu ne asteptam la o revenire a pietei pana la sfarsitul anului", a spus Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare Star Asset Management.
Recent, societatea a redus la 0,2% comisioanele lunare de administrare pentru cele doua fonduri din portofoliu, Star Next si Star Focus, pana la sfarsitul anului. Astfel, administratorul a prelungit perioada de reduceri cu inca patru luni, in conditiile in care incepand din luna iunie operase reducerea comisionului de administrare la 0,2% pana la sfarsitul lunii august.
"Nu cred ca exista investitori multumiti in acest moment pe piata de capital. Administratorilor de fonduri le este foarte greu sa gaseasca solutii prin care sa poata proteja investitorii de corectii. Reducerea comisioanelor de administrare poate fi o solutie prin care administratorii mai pot reduce din impactul negativ al corectiilor", a continuat Danescu. KD Investments a fost un alt administrator care a decis reducerea comisionului de administrare doar pentru luna mai de la 0,75% la 0,5% in cazul fondului de actiuni KD Maximus, si de la 0,4% la 0,25% pentru fondul de plasamente diversificate KD Optimus. Lista se completeaza cu Target Asset Management care inca de anul trecut a redus comisionul de administrare de la 0,3 la 0,1% la fondul de obligatiuni Fortuna Gold.
"Anul trecut am redus comisionul lunar de administrare de la 0,3% la 0,1% in cazul fondului de obligatiuni Fortuna Gold, pentru a veni in sprijinul investitorilor care trec de la fondul diversificat Fortuna Classic la fondul de obligatiuni", a spus Serban Nascu, vicepresedintele societatii de administrare Target. Masura de protectie destinata investitorilor, reducerea comisioanelor de administrare a starnit reactii timide din partea investitorilor, acestia fiind prea putin atrasi de cat de ieftin este un fond mutual ci mai ales de cat de profitabil este, spun administratorii.
"Chiar daca piata actiunilor este afectata de corectii, investitorii inca se uita la randamente cand aleg sa investeasca in fonduri. Pretul unitatilor de fond a ajuns in acest moment foarte jos, insa investitorii nu se ingramadesc sa cumpere. Investitorii prefera sa cumpere atunci cand preturile cresc, nu cand scad. Este un comportament anormal care denota lipsa unei culturi investitionale", spune Dorin Danescu.
"Pot spune ca investitorii se uita prea putin la comisioane cat la randamentul fondului. Pentru a convinge un client sa investeaca in fonduri trebuie sa ii argumentezi ca fondurile mutuale sunt o investitie profitabila", considera Nascu.
300 de investitori asteapta de 6 luni listarea fondului STK
"Acuzatiile aduse nu sunt decat minciuni, cu toate acestea ele au dus la intarzierea listarii fondului", a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial.
Profitul Petrom a iesit mai mic pe IFRS
Pe 6 august, Petrom a anuntat rezultatele neconsolidate pe primul semestru, care indicau un profit net de 1,664 mld. lei (456 mil. euro), cu 87% mai mare decat in primele sase luni din 2007. Diferenta de 56 mil. euro dintre profitul consolidat si cel neconsolidat poate proveni din eventualele pierderi ale firmelor din grup care au fost cuprinse in consolidare, dar si din diferente in tratarea conform IFRS si cea conform RAS a unor provizioane si cheltuieli efectuate de companie.
Concefa: Marjele dezvoltatorilor se vor reduce
"Am dat putin inapoi in ceea ce priveste proiectele imobiliare pe care le aveam in plan, sesizand o incetinire a vanzarilor de apartamente. Asta nu inseamna ca nu vom construi in continuare apartamente pe cont propriu", spune Horatiu Cercel.
Magazinul Unirea a adus familiei Adamescu un profit de 2,7 mil. euro in primul semestru
BT Securities, singurul ofertant pentru listarea aeroportului Kogalniceanu
CNVM mai da fondurilor si SIF-urilor inca zece zile de gandire
Remar Pascani va moderniza vagoane de 21,5 mil. euro pentru CFR Calatori
SIF Muntenia a investit 3,5 mil. lei in fondul inchis al Raiffeisen
duminică, 23 noiembrie 2008
Ce aveti cu liber-intreprinzatorii?
Astfel, in
anul 2001, Guvernul a aprobat o Ordonanta privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala (Ordonanta 71/2001). Iata ca Ordonanta a fost aprobata in 2002 si de Parlament, iar Ministerul Finantelor nu a publicat nici una din reglementarile necesare pentru ca activitatea de consultanta fiscala sa se desfasoare in conditiile legii. A trecut si termenul de 60 de zile pentru infiintarea Camerei Consultantilor Fiscali (art.10). Probabil ca o asemenea institutie ar fi facut concurenta pe piata celor care acorda asistenta de specialitate "ingineriilor financiare".
Mai recent, in luna august 2002, a fost publicata Legea nr. 507/2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice (a abrogat Decretul -lege nr. 54/1990 si normele de aplicare ale acestuia). In lege se prevede obligatia Guvernului de a emite norme metodologice de aplicare a acestei legi in termen de 60 de zile de la publicare... Credeti ca au fost publicate? Va inselati... au trecut mai bine de trei luni de la intrarea in vigoare a legii (legea a intrat in vigoare la 90 de zile dupa publicare, adica 9 octombrie 2002) si normele nu au fost publicate. Asa ca pe langa faptul ca nu poti demara o afacere decat sub forma de societate comerciala, asteptam cu interes si consecinta finala a acestei situatii: expirarea autorizatiilor persoanelor fizice autorizate in baza Decretului-lege nr. 54/1990.
De departe recordul il detin normele de aplicare ale Ordonantei 7/2001 privind impozitul pe venit care au fost publicate cu o intarziere de 1 an si 2 luni de la data intrarii in vigoare a acesteia. Si aceasta minune s-a produs in data de 5 februarie 2003. Si ca sa fac un comentariu legat de aceste norme... macar daca ar fi clarificat ceva daca tot au iesit atat de greu. Din pacate, si aici si-au gasit loc reglementari care restrang campul de aplicare a legii, prevederi contradictorii precum si termeni al caror inteles ridica mari probleme de interpretare etc. Revenind la tema articolului meu de saptamana trecuta, poate cineva sa imi explice cum poti sa iti valorifici dreptul de autor asupra unui articol daca nu folosesti baza materiala a beneficiarului? Probabil ca ar trebui emise niste norme pentru a defini utilizarea bazei materiale, s.a.m.d.
In final, ma voi limita sa spun ca faptul ca au fost in final publicate este in sine o mare realizare. Sincer, ma asteptam ca mai degraba sa se abroge Ordonanta 7/2001, decat sa se publice normele de aplicare.
Cat e zvon si cat e adevar pe piata benzinariilor din Romania? Cele mai tari zvonuri de pe piata
sau vinde din benzinarii?
Raspunsul la aceste intrebari vine de putine ori din partea companiilor despre care se vorbeste pe piata, dar exista mai intotdeauna afirmatii din partea concurentei care gasesc un raspuns.
Lupta de pe piata distributiei de carburanti din Romania devine din ce in ce mai stransa daca luam in calcul ca multe companii internationale si-au pus in gand sa ocupe pozitia a doua pe piata sau chiar sa intreaca SNP Petrom, asa cum au anuntat pe rand MOL, OMV, Rompetrol sau Lukoil. Potrivit unor calcule sumare, vanzarile pe piata romaeasca de retail a carburantilor au atins in 2002 o valoare de aproximativ 2,1 miliarde dolari. In Romania, reteaua de distributia a carburantilor (benzina si motorina) cuprindea, la finele anului trecut, aproximativ 1.600 de benzinarii. SNP Petrom detine circa 580 benzinarii, urmata de Rompetrol (cu 130 de statii), Lukoil (cu 100 de statii), Shell (81), OMV (49 de statii), MOL (47 statii), Agip (22), restul de circa 600 de statii aflandu-se in proprietatea benzinarilor particulari, potrivit unor calcule facute pe baza datelor din piata.
Asadar, miza este cat se poate de mare si tentanta pentru a face loc periodic unor zvonuri care anunta "deal"-uri intre jucatori, mai ales dupa tranzactia OMV - Rompetrol din toamna anului trecut.
Rafinaria Petrotel la vanzare?!
Anul trecut, amanarea luarii unei decizii clare a grupului petrolier rusesc Lukoil in privinta continuarii investitiilor la rafinaria Petrotel de la Ploiesti a alimentat zvonul ca rusii sunt in discutii pentru vanzarea rafinariei. La inceputul anului, se spunea ca un joint venture (firma mixta) Total Chevron, constituita de doi dintre gigantii lumii petroliere, Total Fina Elf (Franta) si ChevronTexaco (SUA), vrea sa cumpere rafinaria Lukoil de la Ploiesti si sa puna piciorul pe piata romaneasca. La mijlocul anului, s-au vehiculat informatii, conform carora, grupul grec Latsis cu afaceri in domeniul financiar-bancar si petrolier este in discutii pentru cumpararea Petrotel. Chiar la acea data, Latsis si Lukoil constituisera un consortiu pentru cumpararea a 23% din grupul petrolier Hellenic Petroleum, scos la vanzare de statul grec. In acest context, cotidianul Financial Times il cita in primavara anului trecut pe Leonid Fedoun, vicepresedintele Lukoil, care afirma: "cea mai mare problema a Lukoil este in Romania, unde rafinaria Petrotel a pierdut bani din cauza faptului ca piata ramane reglementata, cu preturi scazute si cu companii de stat, care au o pozitie dominanta pe piata". Acesta afirma ca "productia rafinariei a fost suspendata la sfarsitul anului trecut si va ramane suspendata pe timpul reexaminarii proiectului. Alte companii petroliere s-au oferit sa cumpere pachete de actiuni la rafinarie, dar nu a fost luata nici o decizie inca de catre Lukoil", potrivit Financial Times. Tacere din partea oficialilor Lukoil din Romania.
In cele din urma, zvonurile legate de vanzarea Petrotel s-au incheiat cu anuntul facut de Vagit Alekperov, presedintele Lukoil, care a declarat in media internationala ca va face un audit international al unitatii de la Ploiesti si va investi in modernizarea echipamentelor si a capacitatii de rafinare in vederea producerii de carburanti Euro 3, 4 sau 5.
Dar, rusii s-au aruncat anul trecut pe piata benzinariilor romanesti, extinzandu-si reteaua de la 20 de statii la finele lui 2001 pana la 100 de statii in decembrie 2002. Mai mult, Lukoil este cat se poate de agresiv pe piata, intentionand sa investeasca si in acest an in extinderea retelei de benzinarii.
Benzinariile Agip la OMV?
Un alt zvon care a circulat anul trecut, ale carui ecouri nu s-au stins nici astazi, este posibila tranzactie dintre OMV (Austria) si Agip (Italia), privind vanzarea retelei de 22 statii ale italienilor catre concernul austriac. Contextul pe piata era foarte clar: OMV, avand in spate un puternic fond de investitii petrolier din Abu Dhabi, este interesat sa devina lider pe piata petroliera a Europei Centrale si de Est, unde se bate cu Lukoil si grupul ungar MOL. Pe piata romaneasca, OMV si-a dublat in fiecare an numarul de benzinarii de la intrarea pe piata romaneasca: 1999 - 8 statii, 2000- 17 statii, 2001 - 34, iar la finele lui 2002 avea 49 de benzinarii. Pe de alta parte, austriecii au achizitionat 25% din grupul petrolier privat Rompetrol, pentru a-si asigura accesul atat de necesar la rafinaria Petromidia, ce-i poate da avant in extinderea din sudul Dunarii. In plus, si-au asigurat un aliat strategic pentru extinderea regionala. OMV s-a aratat deschis extinderii pe piata benzinariilor din Romania fie prin constructia de noi benzinarii, fie prin preluarea de statii de la operatori de pe piata, dupa cum declara in iunie 2002 la Bucuresti, directorul general adjunct Gerhard Roiss. Acesta a refuzat sa comenteze pe tema unor posibile negocieri cu Agip.
De cealalta parte, Antonio Cambiotti, presedintele Agip Romania, a spus ca ramane pe piata romaneasca, asteptand ca piata sa se normalizeze, adica sa fie liberalizata in totalitate. In plus, Cambiotti a anuntat ca nu vor fi facute investitii in extinderea retelei de benzinarii, ramanand la 22 de statii, lucru ce a alimentat supozitia ca Agip isi negociaza o retragere de pe piata (asa cum s-a intamplat mai tarziu cu Shell, celalalta companie care de asemenea, a ramas la acelasi numar de statii in Romania). Dar a infirmat zvonurile privind o plecare de pe piata, cel putin deocamdata.
Zvonul privind vanzarea statiilor Agip catre OMV persista inca, in conditiile in care austriecii nu au negat acest lucru, dar continua sa se extinda pe piata.
Afacerea lui Patriciu cu austriecii
Parca nefiresc, cea mai mare afacere de pe piata petroliera romaneasca dintre OMV si Rompetrol a picat pe o piata, inca nedesprinsa din amorteala concediilor de odihna din perioada de vara. Rodul unor negocieri secrete care au durat opt luni, Rompetrol a vandut in septembrie catre OMV 25% din actiuni, afacere estimata la peste 50 mil.$.
Pactul lui Dinu Patriciu cu austriecii lasa deschisa "portita" pentru o majorare a participatiei OMV la Rompetrol pana la limita de 49%, dar nu exclude nici ideea unei fuziuni intre cele doua companii. In plus, tot mai multe surse de pe piata petroliera si cea de capital vad ca foarte posibila depunerea unei oferte de succes din partea unui consortiu OMV - Rompetrol pentru privatizarea SNP Petrom, ce are ca termen stabilit 31 decembrie 2003, potrivit intelegerii dintre autoritatile romane si Banca Mondiala.
Ambele companii au pozitii foarte puternice pe piata romaneasca. Rompetrol dispune de doua rafinarii Petromidia si Vega, aproximativ 130 de benzinarii, o retea de depozite en gros de distributie a carburantilor, dezvolta operatiuni de extractie si productie petroliera in afara Romaniei si a castigat deja doua perimetre in tara la Zegujani si Satu Mare.
Patriciu a anuntat in toamna ca vrea sa detroneze Petrom din pozitia de lider al pietei petroliere romanesti.
OMV opereaza acum o retea de peste 50 de benzinarii, este acum actionar la Rompetrol, si a reusit sa surprinda inca o data piata romaneasca, de aceasta data, pe cea a producatorilor si furnizorilor de electricitate. OMV Cogenerare, una din subsidiarele concernului austriac, tatoneaza terenul pentru a intra in afacerile din domeniul producerii de energie in cogenerare si de a face centrale electrice pentru companii industriale si pentru comunitatile locale, in anumite conditii.
Ce face Shell in Romania?
In vartejul zvonurilor a intrat de catva timp si grupul anglo-olandez Shell, singurul grup petrolier care apartine cu adevarat elitei mondiale. Grupul anglo-olandez Shell, ar fi interesat sa-si vanda o parte din benzinariile pe care le detine pe piata romaneasca, afirma surse de pe piata petroliera romaneasca. Contactati de Ziarul Financiar, oficialii grupului Shell nu au oferit un raspuns foarte clar pe aceasta tema. Cine ar fi interesat de afacere? Cel mai probabil, exact acele companii care au avut un ritm rapid de extindere pe piata romaneasca in ultimul an si care au anuntat ca vor continua politica de expansiune: adica OMV, Rompetrol sau Lukoil.
"Shell are o strategie activa in ceea ce priveste portofoliul , si constant se cauta oportunitati de imbunatatire a acestuia , iar in acest context Shell poarta discutii cu foarte multe companii. In general nu obisnuim sa comentam simple speculatii", au declarat pentru Ziarul Financiar reprezentantii grupului Shell.
Al doilea grup petrolier din Europa detine pe piata romaneasca o retea de 81 de statii de benzina, investind pana acum 90 milioane dolari. Grupul este pana acum cel mai important investitor strain pe piata distributiei de carburanti din Romania si a inregistrat pierderi pe piata romaneasca, ca si ceilalti operatori internationali de pe piata.
Shell are deja o prezenta puternica pe piata petroliera romaneasca si ocupa cu cele 81 de statii pozitia a doua pe distributia de carburanti la inceputul lui 2002. Dar gigantul anglo-olandez a anuntat, ca si Agip, ca nu va investi in extinderea retelei de benzinarii. Unii analisti sunt de parere ca Shell a ajuns deja la masa critica de statii pe piata romaneasca a benzinariilor si nu va investi nici in perioada urmatoare. O privire de ansamblu asupra pietei arata ca Shell este acum "prinsa" in varful pietei intre companiile care-si vor extinde retelele de benzinarii si care dispun de capacitati proprii de rafinare in apropriere: SNP Petrom (are rafinariile Petrobrazi si Arpechim), Rompetrol (Petromidia si Vega), Lukoil (desi Petrotel Ploiesti este inchisa, are rafinarii la Burgas si Odessa ce alimenteaza piata romaneasca) sau OMV (care acum este partener si actionar la Rompetrol).
Presedintele grupului de companii Shell in Romania, Joel Maes, declara anul trecut ca "Royal Dutch Shell nu va construi nici o benzinarie in Romania in 2002, urmand ca reteaua de distributie a carburantilor (retail) sa ramana la 81 de statii pana la schimbarea conditiilor actuale de pe piata de distributie a carburantilor".
Shell Romania SRL, infiintata in 1992 si care coordoneaza activitatea grupului de pe piata romaneasca a distributiei de carburanti, a inregistrat pierderi, ca si celelalte companii multinationale. In 2001, compania avea pierderi nete de 113 mld.lei (3,8 mil.$) la o cifra de afaceri de 2.584 mld.lei (88,9mil.$), iar in anii anteriori a avut pierderi nete de 2,8 mil.$ la o cifra de afaceri de 123,5 mil.$ (in 2000) , respectiv o pierdere de 13,2 mil.$ la o cifra de afaceri de 145 mil.$, potrivit bilanturilor anuale ale companiei depuse la Ministerul Finantelor.
Cine se extinde in regiune
Cei mai activi jucatori in regiunea Europei Centrale si de Est sunt pana acum concernul austriac OMV, grupul ungar MOL si Lukoil din Rusia. Toate cele trei si-au intarit pozitia, prin extinderea retelelor de benzinarii, si chiar au participat in ultimii ani la procesul de privatizare a unor companii petroliere precum Unipetrol (Cehia), INA (Croatia) - in curs de privatizare sau Hellenic Petroleum (Grecia).
In acest context, piata romaneasca pare acum prinsa intre bratele unui cleste. Pe de o parte, bratul vestic prin OMV si MOL, care sunt sustinute financiar de fonduri de investitii si banci de investitii, iar pe de alta parte companiile rusesti dornice sa cucereasca piata Estului, singura din Europa care nu a fost impartita de gigantii lumii petroliere.
Ultimul argument in acest sens, retragerea grupului britanic BP din Slovacia si Ungaria in urma unei tranzactii de vanzare de benzinarii catre OMV.
BP a vandut catre OMV intr-o afacere de 377 mil.euro o retea de 313 benzinarii ARAL din sudul Germaniei, Ungaria si Slovacia, un pachet de 45% din Bayernoil (care grupeaza trei rafinarii) si 18% din conducta Transalpine ce leaga Trieste de Bavaria.
In urma tranzactiei, OMV a preluat in Slovacia 11 benzinarii, ajungand la 81 de benzinarii si marindu-si cota de piata de la 13% la 15%. De asemenea, in Ungaria, austriecii au preluat 55 benzinarii Aral (brand al BP), ajungand la 168 de statii si marindu-si cota de piata de la 11% la 16%. OMV si-a fixat ca obiectiv sa-si mareasca cota de piata in regiunea Europei Centrale si de Est de la 10% la 20% pan aan 2008 si sa opereze 2.000 de statii in regiune. Dupa afacerea cu BP, OMV controleaza o retea de 1.615 statii de benzina.
"tinta noastra este sa operam cel putin 2.000 de benzinarii in regiune ("our core-region"). Cu aceasta achizitie, ne-am intarit semnificativ pozitia de lider in Europa Centrala si de Est" a declarat Gerhard Roiss, directorul general adjunct al OMV.
OMV a raportat pentru 2001 o cifra de afaceri de 7,7 mld.euro. Austriecii detin 10% din grupul ungar MOL, 25% din grupul Rompetrol si 25% din Borealis, al cincilea producator mondial de poliolefine.
Grupul petrolier MOL este unul dintre cele mai importante grupuri petroliere integrate din Europa Centrala si de Est, detinand impreuna cu partenerul sau slovac - Slovnaft peste 800 de benzinarii in 8 tari. Cifra de afaceri a grupului MOL a fost in 2000 de circa 2,4 mld.$.
Lukoil este cea mai mare companie petroliera din Rusia, cu o cifra de afaceri in primele noua luni din 2001 de peste 10,6 mld.$ si un profit net de 1,9 mld.$. Grupul activeaza in domeniul extractiei si productiei de petrol si gaze, rafinare si vanzare a carburantilor auto, si avea in urma cu un an peste 1.160 de benzinarii.
vineri, 19 septembrie 2008
Ronaldinho are pe masa un contract de 10 milioane de euro anual
Oficialii clubului sustin ca Ronaldinho are probleme de adaptare din cauza convocarilor la nationala Braziliei; la un moment dat, conducatorii Barcelonei au sustinut ipoteza unei accidentari, insa o revista de paparazzi l-a surprins pe Ronaldinho intr-un club privat.
Pentru a nu compromite stagiunea, antrenorul Frank Rijkaard l-a tinut in afara primului 11, chiar daca se afla sub o presiune imensa. Rijkaard a primit un sprijin esential din partea fostei glorii a Barcei Johann Cruyff care i-a aprobat in public decizia.
vineri, 6 iunie 2008
Buffalo Sabres - New York Rangers
VAN Canucks - ANA Mighty Ducks
Suedia - Italia
Elvetia - Letonia
Canada - Germania
SUA - Belarus
Rusia - Ucraina
Finlanda - Danemarca
Cehia - Austria
OTTAWWA
New Jersey - Ottawa
NY Rangers - Buffalo
Letonia-Suedia
Slovacia - Germania
Letonia - Suedia
Canada - Norvegia
Slovacia - Germania
Elvetia - Italia
Vancouver Canucks v Anaheim M
Vancouver - Anaheim
Canada v Norvegia
Letonia v Suedia
New York Rangers - Buffalo Sabres
Finalnda - Rusia
Finlanda- Rusia
Finlanda - Rusia
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
duminică, 24 februarie 2008
Rapid - Cluj
sâmbătă, 16 februarie 2008
CONTRA MORTII
Partida de la Atena, din "16"-imile Cupei UEFA, terminata cu 1-1, putea aduce o noua drama pe gazon, Jaime Gavilan fiind salvat de la moarte. Primul care l-a ajutat a fost Cosmin Contra.
Minutul 62 al meciului de pe "Spyros Louis" a adus linistea pe stadion. La un contact cu Rodolfo Arruabarrena, un fost adversar din Primera, Gavilan a cazut în cap pe teren, ramânând inert. Imediat, în sprijinul lui a sarit Contra. "Parea ca va ramâne paralizat. Eram aproape de el si am vazut ca avea convulsii. I-am întors capul pentru ca putea sa îsi înghita limba. De la moartea lui Puerta am fost cu totii foarte speriati", a povestit "Gurita" pentru cotidianul spaniol Marca.
Si medicii lui Getafe s-au miscat repede. Lui Gavilan i-a fost imobilizat gâtul si a fost trimis de urgenta la un spital din Atena. Primele teste arata ca el a suferit o contuzie si o hemoragie cervicala. Mijlocasul are nevoie de o saptamâna de repaus total, el urmând a pierde trei partide importante pentru Getafe: doua în Primera Division, cele cu Valencia CF si Real Madrid, precum si returul cu AEK, din Cupa UEFA.
Parea ca va ramâne paralizat. Eram aproape de el si am vazut ca avea convulsii. I-am întors capul
pentru ca putea sa îsi înghita limba.
Cosmin Contra, fundas Getafe
Si-au amintit de moartea lui Puerta
Incidentul de miercuri putea avea urmari dramatice, toata lumea amintindu-si de blestematul meci dintre FC Sevilla si Getafe, de pe 25 august 2007. Atunci, Antonio Puerta s-a prabusit pe gazon, a fost dus la spital, dar infarcturile succesive i-au provocat moartea, a doua zi. O alta drama s-a produs la finalul anului trecut, când Phil O’Donnell, de la Motherwell, a decedat dupa un infarct suferit în timpul meciului cu Dundee United.
ATAC LA GUVERNATOR
La doar patru luni si jumatate de la retragerea din fotbal, Constantin Iacov (foto) se întoarce, începând de luni, la Progresul.
Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Actualul patron, Marian Dodu, a întârziat trei luni cu achitarea integrala a primei rate din tranzactie (n.r. - 500.000 de euro), iar în aceste conditii, conform contractului, Progresul revine sub conducerea lui Iacov. “Domnul Dodu nu a platit integral prima rata din contract, scadenta pe 15 octombrie 2007, iar începând de luni voi prelua, pe cale amiabila, frâiele formatiei din Liga a II-a. Si nu doar asta e singura problema a lui Marian Dodu. Dânsul are datorii si la stat, iar terenul de joc este praf, nu e pregatit pentru retur”, a spus Iacov.
Referitor la posibilitatea ca BNR sa desfiinteze baza si echipa de fotbal Progresul, Iacov a declarat: “Isarescu crede ca a primit baza sportiva mostenire de la mama lui. Dar nu e asa! Baza sportiva nu a primit-o drept zestre si nu poate face chiar ce doreste. Acum ceva vreme m-a pacalit. I-am platit 700.000 de euro într-un an chirie si utilitati pentru ca mi-a promis ca îmi concesioneaza baza pe 49 de ani. Dar nu s-a tinut de cuvânt. El nu poate desfiinta baza si echipa de fotbal!”.
In replica, Marian Dodu, actualul patron al Progresului, a precizat: “Nu voi ceda echipa nimanui. Nu e nimic adevarat. Imi voi rezolva problemele si voi ramâne la club”.
vineri, 15 februarie 2008
SALOU, REZOLVAT
Asa cum ProSport a anuntat, în exclusivitate, în editia de ieri, Rapid a reusit sa-l transfere pe Salou (foto, în stânga).
Nemultumit de atacantii din lot, Mircea Rednic s-a miscat repede, reusind sa-l convinga pe fotbalistul de origine ghaneza sa vina în Giulesti. "Puriul" a recunoscut dupa meciul cu Sheriff ca Salou este foarte aproape de Rapid: "Ibrahim este un jucator puternic si avem nevoie de el. Mai trebuie sa o mai bage si cineva în poarta!". Si directorul general al visiniilor, Constantin Zotta, a precizat ca Ibrahim Salou si vârful lui Beira Mar, Vasco Matos, vor sosi saptamâna viitoare în tara: "I-am transmis portughezului Matos propunerea de contract si îl asteptam sa treaca testele medicale. Transferul lui e rezolvat în proportie de 99 la suta. Cu Salou, Mircea Rednic vorbeste zilnic!". Cel mai sigur pe el a fost Grigore Sichitiu: "Salou si Matos sunt ai Rapidului. Mircea Rednic l-a convins pe Salou. El va veni în România saptamâna viitoare, la fel ca si Matos".
Desi directorul general adjunct al visiniilor, Grigore Sichitiu, anunta ca Rapid a ajuns la un acord cu Joao Paulo, transferul nu s-a mai realizat. Motivul? Conform unei clauze din contractul pe care vârful îl avea la formatia Uniao Leiria, orice club care îl dorea pe jucator trebuia sa achite suma de 1,3 milioane de euro. Pretul de transfer a fost considerat prea mare de oficialii visinii, iar Salou a parut o varianta mai ieftina, rapidistii urmând sa le plateasca celor de la FC Bruges 500.000 de euro pe atacant.
"CINCI PUNCTE AVANS NU SUNT DE AJUNS!"
Ioan Andone e pe gânduri, fiindca nu are înca prima echipa definitivata.
Cum a mers jocul echipei în perioada de pregatire?
Din pacate, schimbari în bine fata de evolutia din prima parte de campionat nu prea sunt. Doar un singur joc, cel cu Dnepr, s-a ridicat la ceea ce ma asteptam eu ca si agresivitate, atitudine, constructie, faze de poarta.
V-ati decis cine va fi numarul 1 în poarta?
Hirschfeld si Stancioiu au aparat mai mult în pregatire. Am si vrut sa-l observ mai mult pe primul, fiindca totusi vine de la o echipa din Liga. Sunt multumit de cum se pregateste, însa la jocuri colaborarea dintre el si aparare nu e în regula. Mai am timp sa vad pe cine ma voi baza când începe campionatul.
Cu fundasii ati avut necazuri mari...
Da, asa e, nu pot sa fiu foarte bucuros. Am luat multe goluri. Nu trebuie uitat ca Sousa
într-o luna si jumatate a facut tendinita din cauza terenurilor tari. M-au nemultumit evolutiile lui Sandberg, pentru ca, la toate loviturile libere din care au punctat adversarii, au înscris oamenii pe care el trebuia sa-i marcheze. In schimb, Dorsin s-a acomodat destul de bine.
Mijlocasii cum s-au miscat?
Aici stam bine. Manuel Jose a jucat putin în tur, însa este o solutie când îl trec pe Semedo mai în fata. La capitolul surpriza îl pun pe Kone, care poate fi folosit si ca mijlocas central. Dar acum ma astept mai mult de la Dani, Leao, Culio, Minteuan. Spre exemplu, Culio este genul de fotbalist care ar trebui sa marcheze cel putin sapte-opt goluri pe sezon.
V-au multumit noile achizitii, Peralta si Dubarbier?
Da. Ne pot ajuta. Pot juca titulari fara probleme. Peralta înca mai are de tras la pregatire. A avut 45 de zile în care a stat, nu s-a antrenat. El este fotbalistul cu ultima pasa. Dubarbier are drept calitate principala viteza. El a fost una dintre surprizele placute, ma refer dintre cei nou-veniti.
Cum se vede lupta pentru titlu?
Cinci puncte avans fata de Rapid nu sunt de ajuns ca sa spunem de acum ca vom câstiga campionatul! Daca vrem sa ne bucuram la final, trebuie sa atingem ritmul de anul trecut. Nu mi-e frica de arbitraje. S-au facut greseli si pentru noi, si împotriva noastra.
Fabbiani vine dupa un an fara pauza. Un jucator care într-un an nu a avut o saptamâna de pauza are scuze. Fizic sta foarte bine, peste asteptari. Trebuie totusi sa se concentreze mai mult la finalizare, pentru ca ocazii are.
luni, 11 februarie 2008
Jean Padureanu la DNA
Presedintele echipei Gloria Bistrita, Jean Padureanu, s-a prezentat luni dimineata la sediul DNA, insotit de avocatul sau, si a refuzat sa faca vreo declaratie jurnalistilor prezenti la fata locului precizand ca va vorbi dupa discutia cu procurorii. DNA a anuntat pe 17 ianuarie ca a început urmărirea penală faţă de impresarii Ioan şi Victor Becali şi Gheorghe Popescu, preşedinţii de cluburi George Copos, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Mircea Stoenescu, faţă de Mihai Stoica şi Gheorghe Neţoiu, precum şi faţă de Sică Puşcoci, în cazul transferurilor de fotbalişti.
miercuri, 6 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
marți, 5 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
“De rezultat nu sunt multumit, dar jocul a fost unul bun. Totusi, am facut doua gafe inadmisibile în aparare, atunci când am luat golurile. In tur, am avut o aparare foarte buna, trebuie sa fie la fel si în continuare pentri a lua campionatul”, a zis “Falcosul”.
“Ocazii ne-am creat, dar trebuie sa sutam mai mult la poarta.
Am avut si un penalti clar. Cehii au fost foarte tari pe picioare”, a mai spus Andone.
Liderul Ligii I, CFR Cluj, a terminat la egalitate cel de-al doilea amical din cadrul turneului din Cipru, 2-2, împotriva echipei cehe Slovan Liberec. Golurile clujenilor au fost marcate de Semedo (31) si Cadu (82-pen.) dupa ce în minutul 21 scorul era deja 2-0 pentru Slovan.
Ioan Andone a folosit urmatorul “11”: Hirschfeld – Panin, Cadu, Sousa, Dorsin – Minteuan, Dani – Semedo, Peralta, Culio – Fabbiani.
Au mai jucat: Tony, Trica, Leao, Ruiz, Dubarbier, Sandberg
In precedentul meci, CFR a învins cu 2-0 pe FC Gyeongnam, prin golurile marcate de M. Jose (‘57) si Semedo (‘71).
luni, 4 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
sâmbătă, 2 februarie 2008
BALAET, DE LA PANDURII LA CSM RM. VALCEA
Portarul celor de la Pandurii Targu Jiu, Robert Balaet, va fi transferat la divizionarea secunda CSM Ramnicu Valcea. "L-am transferat pe portughezul Adriano Moreira si am mai spus ca il vom ceda atunci cand vom avea trei portari. Astfel, acum putem sa-l lasam la Ramnicu Valcea, mai ales ca era dorit acolo de Marian Bondrea", a declarat presedintele clubului gorjean, Marin Condescu.
TEIXEIRA A VIZITAT STADIONUL MUNICIPAL
Sosiţi ieri noaptea de la Lisabona, antrenorii portughezi ai echipei Pandurii împreună cu secundul român Florin Bejinaru şi o parte a conducerii clubului au vizitat azi terenurile din incinta stadionului. Deşi fusese anunţată vizita pentru orA 14 după-amiază antrenorul Teixeira şi secundul său Federico Rosa precum şi antrenorul cu portarii Alfredo Castro nu au mai avut răbdare şi au plecat singuri după ce s-au trezit în jurul orei 11 să vadă unde este stadionul. Cei trei au mers doar până la terenul de joc, curioşi să vadă cum e suprafaţa acestuia. Cazaţi la Hotel Gorjul, au găsit uşor Municipalul ghidându-se după stâlpii de nocturnă. După-amiază întregul staff a mers să vadă vestiarele echipei şi anexele stadionului, antrenorul Teixeira fiind mulţumit de vestiare şi de modul cum sunt utilate acestea, mai ales biroul antrenorilor unde a fost schimbat recent mobilierul şi a fost instalată o plasmă şi un aparat DVD pentru vizionarea meciurilor. Conduşi de secundul Florin Bejinaru, pe post de ghid şi translator, antrenorii portughezi au inspectat toate cele trei terenuri ale clubului, Texeira declarându-se nemulţumit de suprafaţa de joc foarte moale a terenurilor cu iarbă. „Am dorit neapărat să văd terenurile pentru că eram în întuneric în ceea ce priveşte condiţiile de pregătire de aici. Nu ştiam în ce condiţii voi găsi terenul principal, cel sintetic sau cel de antrenament şi în ce condiţii voi putea antrena echipa. E o suprafaţă foarte moale cu multă apă şi e greu să ne antrenăm acum aici, dar sperăm că se va mai usca. Terenul sintetic este destul de bun dar nu e indicat să ne antrenăm mereu acolo” Antrenorului i s-a explicat faptul că la Târgu Jiu a nins în ultima lună şi terenurile au fost acoperite de zăpadă făcându-se eforturi pentru a se îndepărta. Oficialii clubului au apreciat că terenurile vor deveni practicabile în câteva zile dacă vremea va fi la fel de bună ca azi. Antrenorul Teixeira s-a declarat mulţumit mai ales de terenul sintetic, singurul care nu avea apă pe el şi unde a programat deja pentru mâine la ora 16 un prim antrenament cu jucătorii străini care au venit ieri din Portugalia, exprimându-şi dorinţa de a veni la antrenamente şi fotbaliştii care sunt din Târgu Jiu.
YONI SI ARRIETA NU AU AJUNS IN ROMANIA
Atacantul spaniol Yoni care s-a pregătit în cantonamentul din Portugalia alături de Pandurii nu a mai fost adus în ţară de conducerea clubului la Târgu Jiu. Doar nouă dintre jucătorii transferaţi de Pandurii au ajuns noaptea trecută în România, după ce s-a renunţat la transferul lui Yoni iar atacantul Arrieta a plecat în Anglia pentru a obţine actele în vederea transferului, el urmând să ajungă abia luni în ţară. Yonathan David Rodriguez Auyanet ajunsese la o înţelegere cu clubul Pandurii pentru un contract pe doi ani jumătate cu renegocierea înţelegerii în vară în cazul salvării echipei de la retrogradare. Preşedintele Marin Condescu a precizat că au apărut probleme cu clubul de la care jucătorul spaniol fusese transferat, Estrela Amadora, şi de aceea contractul a fost reziliat: „Noi ne-am înţeles cu Yoni şi chiar şi cu clubul iniţial şi de aceea el a venit în pregătire cu noi şi acum ar fi trebuit să vină în ţară cu echipa. Dar înainte de plecare, când am dorit să luăm actele jucătorului, clubul din Amadora a avut alte pretenţii despre care iniţial nu am discutat de aceea s-a renunţat la acest transfer. În cazul lui Arrieta este vorba doar de o întârziere cauzată de actele necesare transferului, el e spaniol dar a jucat ultima dată în Anglia şi trebuia să meargă acolo la club. Dar va fi prezent luni la Târgu Jiu la primul antrenament pe care echipa îl va susţine în ţară.” Staff-ul tehnic portughez al echipei Pandurii împreună cu cei nouă jucători transferaţi au ajuns la Târgu Jiu în jurul orei şase dimineaţa cu autocarul clubului, fiind cazaţi la un hotel din centul oraşului. Restul jucătorilor de la Pandurii au plecat direct de la aeroportul Otopeni către casă, ei primind liber până luni când este programat primul antrenament.