duminică, 23 noiembrie 2008

Ce aveti cu liber-intreprinzatorii?

Pe langa fiscalitatea nejustificata (sa nu se supere domnul ministru Tanasescu, dar majorarea contributiilor sociale a primit si bincuvantarea Ministerului Finantelor) iata ca guvernul, prin Ministerul Finantelor, impiedica si desfasurarea unor activitati independente.
Astfel, in
anul 2001, Guvernul a aprobat o Ordonanta privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala (Ordonanta 71/2001). Iata ca Ordonanta a fost aprobata in 2002 si de Parlament, iar Ministerul Finantelor nu a publicat nici una din reglementarile necesare pentru ca activitatea de consultanta fiscala sa se desfasoare in conditiile legii. A trecut si termenul de 60 de zile pentru infiintarea Camerei Consultantilor Fiscali (art.10). Probabil ca o asemenea institutie ar fi facut concurenta pe piata celor care acorda asistenta de specialitate "ingineriilor financiare".
Mai recent, in luna august 2002, a fost publicata Legea nr. 507/2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice (a abrogat Decretul -lege nr. 54/1990 si normele de aplicare ale acestuia). In lege se prevede obligatia Guvernului de a emite norme metodologice de aplicare a acestei legi in termen de 60 de zile de la publicare... Credeti ca au fost publicate? Va inselati... au trecut mai bine de trei luni de la intrarea in vigoare a legii (legea a intrat in vigoare la 90 de zile dupa publicare, adica 9 octombrie 2002) si normele nu au fost publicate. Asa ca pe langa faptul ca nu poti demara o afacere decat sub forma de societate comerciala, asteptam cu interes si consecinta finala a acestei situatii: expirarea autorizatiilor persoanelor fizice autorizate in baza Decretului-lege nr. 54/1990.
De departe recordul il detin normele de aplicare ale Ordonantei 7/2001 privind impozitul pe venit care au fost publicate cu o intarziere de 1 an si 2 luni de la data intrarii in vigoare a acesteia. Si aceasta minune s-a produs in data de 5 februarie 2003. Si ca sa fac un comentariu legat de aceste norme... macar daca ar fi clarificat ceva daca tot au iesit atat de greu. Din pacate, si aici si-au gasit loc reglementari care restrang campul de aplicare a legii, prevederi contradictorii precum si termeni al caror inteles ridica mari probleme de interpretare etc. Revenind la tema articolului meu de saptamana trecuta, poate cineva sa imi explice cum poti sa iti valorifici dreptul de autor asupra unui articol daca nu folosesti baza materiala a beneficiarului? Probabil ca ar trebui emise niste norme pentru a defini utilizarea bazei materiale, s.a.m.d.
In final, ma voi limita sa spun ca faptul ca au fost in final publicate este in sine o mare realizare. Sincer, ma asteptam ca mai degraba sa se abroge Ordonanta 7/2001, decat sa se publice normele de aplicare.